Китай підписав стратегічну угоду з Іраном на 25 років, в якому зобов'язався інвестувати 400 мільярдів доларів. Такий крок Китаю - це серйозна заявка на те, що він буде самостійно грати з такою серйозною країною як Іран. Про це розповів китаєзнавець Дмитро Єфремов в програмі «Романенко бесіди» на Youtube.

«Раніше це було б розцінено як виклик, більш того міністр закордонних справ Китаю не тільки з'їздив до Ірану, але і об'їздив країни Перської затоки, і в Туреччину заглянув. Це означає, що Китай буде збільшувати свою присутність і більше не буде соромитися. Хоча, звичайно, 400 мільярдів це колосальні гроші, які Китай хоче інвестувати в Іран», - розповів китаєзнавець.

Єфремов сказав, що двадцять років співпраці Китаю з Європою привели до того, що китайських інвестицій в Європу тільки 100 мільярдів. Хоча ця співпраця набагато більш цікава, тому що китайці купують високотехнологічні компанії для перекачування технологій до себе.

«Задекларована сума в 400 мільярдів не означає, що вона буде в повному обсязі виконана. Ми можемо подивитися на прикладі Казахстану, там йшлося про 40 мільярдів доларів інвестицій, а зараз поки інвестували тільки десять. Одна четверта суми від реально заявленої була розміщена в цих сусідніх країнах, в яких Китай як раз і має свої ресурсні інтереси. Китай, звичайно, буде активно підтягувати Іран в ініціативу «Один пояс - один шлях» (євро-азійський транспортний коридор, - ред.)», - резюмував китаєзнавець.

Напоминаем, Знай.ua сообщал, что Кернес заговорил с Добкиным с "того света" перед выборами.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Также ранее, Знай.ua писал, о том чем обернется для Украины коллапсирование экономики и потеря внешних рынков: мнение эксперта.