Журналістка Катерина Котенкова в програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua пояснила, як працюють ринки житлових і комунальних послуг і що є їх запорукою якості.

«Давайте розберемося, що ж таке послуги ЖКГ. І так, послуги ЖКГ - це ринок житлових послуг (обслуговування будинків і прибудинкових територій) і ринок комунальних послуг (газ, електроенергія, тепло, вода, каналізація). Житлові - це ринок потенційно конкурентних послуг. Але замість створення для для цієї конкуренції умов, замість її розвитку, «реформуванням ЖКГ» в 2014-2017 роках цей ринок монополізували», - розповіла Котенкова.

Вона нагадала слова міністра розвитку общин і територій України Альони Бабак, про те, що в Києві було ліквідовано 120 ЖЕКів і створено 10 великих компаній, а тому послуги стануть якіснішими. Але, за словами Котенкової, ці нововведення не забезпечують якість, тому що існують ринки природних або штучних монополій. До природних відносяться ринки комунальних послуг, а до штучно створених - ринок послуг житлових. На таких ринках послуги надає тільки один суб'єкт, який не схильний до впливу конкуренції. І єдина умова якості тут - тільки регулювання.

«А з цим у нас проблеми. Система не націлена на якість, а націлена на кількість. Хіба спеціалізовану установу турбує якість продаваного, наприклад, тепла або те, що в зв'язку з цим думають незадоволені споживачі? Звичайно ж не турбує. Куди ж подінуться споживачі? Все одно заплатять. У нас немає вибору. Немає конкуренції. У цьому вся проблема», - заявила Котенкова.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Вона зазначила, що коли у споживача є вибір і він може в будь-який момент змінити постачальника - це фактор конкурентного впливу на ринок. Якщо не подобається керуюча компанія - можна знайти іншу або створити ОСББ і обслуговувати будинок самому. Але, за словами Котенкової, на практиці все по-іншому, і проблема полягає в тому, що умов немає.

«Коли у споживача немає вибору - ніяка ціна не стане умовою якості послуги. Нам потрібне державне регулювання ринку комунальних послуг і розвиток конкуренції на потенційно конкурентному ринку житлових послуг. При цьому повинен бути контроль якості, а це для нас взагалі щось з області фантастики. Так само потрібен контроль за тарифами і захист споживачів», - вважає журналістка.

Як повідомляв Знай.ua, раніше Котенкова заявила, що 34% українців не пішли б на вибори, якби вони проходили зараз.

Вона також розповіла, що кожен п'ятий пенсіонер отримує менше 2000 грн в місяць.