У січні 2009 року тодішній міністр фінансів України Віктор Пинзеник заявив, що Україна стоїть на межі дефолту. Як показав час, ця заява виявилася абсолютно необґрунтованою.

Український політолог, історик Кость Бондаренко у програмі Руслана Бізяева «Культ особистості» розповів, чому Пинзеник виступив з такою заявою.

«Взагалі-то нічого дивного в заявах Віктора Михайловича Пинзеника не було. Віктор Михайлович – людина досить емоційна. Я його дуже добре пам'ятаю з часів Галицької асамблеї – початок 90-тих років – коли він очолював виконавчий комітет цього об'єднання трьох західноукраїнських областей», - розповів експерт.

Бондаренко також назвав Пинзеника дуже хорошим макроекономістом.

«Він дуже сильний в макроекономічних оцінках, але при цьому існує велика кількість різного роду сфер в економіці, які макроекономіка врахувати не може. Зокрема, це наявність тіньового сектора», - каже історик.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Він нагадав, що Пинзеник у 2009 році також заявляв про те, що в тіньовому секторі України обертається ще два державні бюджети.

«Я думаю, що це правда. І різного роду дослідження показували, що якщо сьогодні ще як мінімум один державний бюджет фактично обертається в тіньовому секторі у нас і нічого з цим неможливо вдіяти, то, відповідно, тоді, в ті часи, 2008-2009 роки, дійсно були величезні кошти, які не контролювалися, не моделювалися державою», - сказав Бондаренко.

За його словами, економісти стверджують, що наявність тіньового сектора – це дуже погано.

«Але ті ж економісти м'яко, без камер, не в мікрофон говорять про те, що насправді це стало тією подушкою, яка врятувала українську економіку від дефолту», - резюмував він.

Раніше Знай.uа повідомляв, що Макаренко пояснив, чому в Україні діра в бюджеті.

Також Знай.uа повідомляв, що Загородній розповів, які питання можуть бути винесені на референдум.