Журналістка Катерина Котенкова у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла про проблеми ціноутворення на газ в Україні і про претензії європейців до українських газових трейдерів.

«З серпня 2020 запрацював ринок газу, і українці змогли вибирати собі постачальника з декількох десятків конкуруючих трейдерів, одним з яких зараз і є «Нафтогаз». Але таке відкриття ринку для нас як відро холодної води на голову. Так, за підрахунками колишнього фінансового директора «Нафтогазу» Ярослава Диковицького, ціна газу для населення зросла більш ніж на 200% - з 2,88 грн/куб. м в липні до в середньому 8,8 грн/куб. м в листопаді», - каже Котенкова.

При цьому вона зазначила, що кожен місяць «Нафтогаз» незмінно надавав найнижчі на ринку ціни і найвигідніші для споживачів пропозиції, які згладжували ці скачки. А в пік опалювального сезону навіть гарантував граничну ціну в 6,99 грн/куб.м. Журналістка також розповіла, що говорять європейці з цього приводу.

«З неодноразових звернень Європейського Енергетичного співтовариства, саме «Нафтогаз» і винен в цьому стрибку цін на газ і, що теж важливо, в завищенні сум у платіжках за тепло, в яких 80% - вартість того ж газу», - зазначила Котенкова.

Що ж стосується ринку газу, то, за словами журналістки, критика європейців була спрямована на те, що свої ціни на газ «Нафтогаз» прив'язував до ціни на хабі TTF в Нідерландах, додаючи до неї компенсацію витрат на транспортування, нібито витрачених на доставку газу до кордону з Україною, в той час як насправді блакитне паливо видобувається і реалізується в Україні. Така ж формула, але вже для тепловиків, була прописана в постанові уряду №17 від 24 січня 2020 року, тобто влада і «Нафтогаз» в цьому питанні діяли синхронно.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

«Європейці нам буквально показували на пальцях, що необхідно змінити на газовому ринку для населення, який до того моменту випробував послідовно два шокових стрибка ціни газу - на 45% у вересні і на 35% - в листопаді. Тобто, на думку європейських партнерів, ціна газу в Україні, яка є газодобувною країною, не повинна «змальовуватися» з TTF або NCG, а формуватися виключно на внутрішній біржі», - заявила Котенкова.

Нагадаємо, Знай повідомляв, що Завальнюк розповіла про проблеми Укрзалізниці.

Раніше Попенко висловився про річну ціну на газ: «Фактично нас будуть тупо доїти».