Кияни називають Майдан Незалежності теплицею, кажуть, що тут зібрали всі пам’ятники світу, що зараз це виглядає зовсім недолуго. Жаліються, що гуляти тут зовсім не хочеться, вигадують неприємні прізвиська і дивуються, як можна було так зіпсувати головну площу країни. Про це розповіла блогер та ведуча Катерина Павлова у своєму блозі «in kyiv» на Youtube.

«Я ніколи не бачила іншого варіанту Майдана, окрім сучасного, і тому не звертала уваги на те, що він виглядає якось не так. Але почула від фахівців, що Майдан мав бути зовсім інакшим. І тепер стала помічати всі його незручності», - сказала блогер.

Павлова розповіла, що в 2001 році з’явився монумент Незалежності, а сам Майдан став по суті дахом торгівельного центру і тут з’явились сфери та стіна зі скла. А до скляного купола майже впритул приліпили ще й репліку стародавніх Лядських воріт, які не вписуються в стиль Майдану візуально. За її словами, так їх намагались поставити на їх історичному місці.

«На Майдані не хочеться гуляти. Влітку тут спекотно, взимку - холодно ще й сходи незручні. Але таким Майдан не мав бути. Він, на думку фахівців, став жертвою комерційних реконструкцій. Коли наприкінці 90-х років обирали проєкт реконструкції площі - про скляні глобуси спочатку і не йшлося. Наприклад, за проєктом архітектора Анатолія Куща, за Стелою Незалежності мала бути колонада зі скульптурами українських гетьманів. А під нею - живе джерело, як символ того, що народ не може без незалежності. На місці нинішньої скляної стіни «Глобусу» мав бути взагалі музей і пантеон національної слави», - повідомила блогер.

Павлова розповіла, що скляні конструкції архітекторам таки довелось додавати. Та все одно макет майбутнього Майдану якось виглядав приємніше ніж те, що в результаті зробили. За відгуками самих киян головна площа країни була найгарнішою в 1960-1980 роках. Тоді тут було багато зелені, фонтанів та затінок.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

«Реконструкція Майдану 2001 року, з появою «Глобусу», розчарувала багатьох мешканців. Але Майдан мав шанс ще раз отримати нове обличчя у 2014 році. Тоді після Революції гідності оголосили конкурс на кращий проєкт реконструкції. Хотіли переосмислити цей простір і створити там «Територію гідності» з меморіалом і музеєм революції. Учасників було дуже багато, проєкти надсилали не тільки з України, але й з Литви, США, Китаю, Японії, Ірландії і навіть Росії», - резюмувала блогер.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Попенко, що приватизація в Україні була безкоштовна і це перша проблема, яка не була вирішена.

Також раніше Попенко розповідав, що реновація - це не тільки замість 5-поверхівки побудувати 20-поверхівку.