Варто очікувати поступового відкриття ринку землі в Україні, а відтак на нього вийдуть нерезиденти зі своїм контролем юридичних осіб.

Так у своєму блозі «Чесний погляд на економіку» заявив експерт та економіст Олексій Кущ.

Ведучий повідомляє про зростання присутності нерезидентів на ринку ОВДП та їхньої участі у придбанні державних паперів. Аби не бути голослівним, він називає чіткі цифри: у 2019 року піковими були 125 млрд грн., вкладених в ОВДП, наприкінці минулого ж року спостерігалося зниження спекуляцій до 70 млрд грн. «Зараз у власності нерезидентів близько 100 мільярдів гривень в ОВДП», - зазначає Кущ. Водночас він та інші аналітики припускають, що 30 млрд грн. нерезидентів припарковані під відкриття ринку землі.

Кущ розповідає, що перша піраміда ОВДП виникла в державі ще у 1990-х, наприкінці століття. Тоді майбутні олігархи купували промислові активи завдяки махінаціям із цінними паперами.

«ОВДП - це ідеальний інструмент для легалізації капіталів», - вважає він. Економіст пояснює, як це працює: бізнесмен перераховує тіньові гроші на купівлю ОВДП, тоді Міністерство фінансів України гасить цінні папери на його рахунок і він так отримує легальні кошти. Якщо підрахувати, то з мільярду доларів на інвестиції можна отримати два мільярди прибутку. Він також пояснює, що виходить позика цього мільярду завдяки цінним паперам, коли з двох мільярдів борг повертають, то на дохід купують різні активи.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Так, можна сказати, державна система сприяє бандитським махінаціям олігархів: купуючи активи, вони збільшують свої статки. Кущ відзначає, що з плином часу мало що змінилося, ця схема працює і сьогодні. «Вклали в ОВДП, а прибутковість там досить висока, заробили дохід і отримали погашення цих цінних паперів», - каже він. Отже, на купівлю цінних паперів йде головна сума доходу та інвестицій.

Нагадуємо, Кущ розповів, що таке еквайрингова комісія.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що прагнення знизити еквайрингову комісію до 1% натрапило на лобі банкірів.