Політолог Руслан Бізяєв у своєму блозі розповів про роль австрійських дивізій у складі німецької армії за часів Другої світової війни.

Він розповів, що в липні 1944 року на лінії Березина-Дніпро була майже повністю знищена 45-а піхотна дивізія Вермахту. Це об'єднання брало участь у Другій Світовій Війні з самого першого її дня. Польська кампанія, вторгнення в Бельгію, облога Брестської фортеці, битва за Москву - це лише основні віхи її славного шляху. 12 солдатів і офіцерів дивізії були нагороджені вищим орденом Рейху-Лицарським Залізним Хрестом, за цим показником входячи в «топ-30» всіх сухопутних з'єднань Вермахту.

«Все б нічого, але дивізія була австрійська. Кадрова. До складу Вермахту увійшла в 1938 як колишня 4-а піхотна. Всього до складу Вермахту увійшло шість дивізій колишньої австрійської армії - 44 і 45 піхотні, 4 легка і 2, 3 - гірськопіхотні. І треба визнати: всі вони воювали добре. На відміну, наприклад, від італійських і румунських «братів по зброї», від яких Гітлеру було більше шкоди, ніж користі», - зазначив Бізяєв.

Він пояснив, чому приділяє увагу цим шести дивізіям. Наприклад, взимку 1943 союзники готували операцію «Хаско» - висадку на Сицилію. У складі тільки 8-й англійської та 7-ї американської армії було майже півмільйона людей. З повітря їх прикрили 4328 бойових літаків. На морі повне панування Середземноморської ескадри Гранд-Фліт, їм протистояло на Сицилії дев'ять гранично слабких італійських дивізій. В ході планування операції штаб союзників дійшов невтішного висновку: у разі завчасного перекидання на Сицилію більше двох німецьких дивізій шанси на успіх операції дорівнюватимуть нулю.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

«Про це в квітні 1943 року головнокомандувач сил союзників Д.Ейзенхауер довів до відома політичне керівництво союзників. У відповідь Черчилль вибухнув уїдливо-гнівним меморандумом: «Якщо присутність двох німецьких дивізій вважається вирішальним фактором для відмови від будь-яких наступальних операцій для мільйона чоловік, що знаходяться нині в Північній Африці, то важко собі уявити, яким чином можна взагалі продовжувати цю війну. Ми заявили росіянам, що в зв'язку з підготовкою до операції «Хаско» не зможемо їм посилати військові матеріали північними конвоями, а тепер відмовляємося від «Хаско» тільки тому, що по сусідству, бачте, виявляються дві німецькі дивізії. Я просто не можу собі уявити, що подумає про нас Сталін, якому зараз протистоять на фронті 185 німецьких дивізій», - розповів Бізяєв.

Як раніше повідомляв Знай.ua, Бізяєв розповів, що стало основою німецької теорії бліцкригу.

Він також розповів, чи чекати загострення ситуації на Донбасі.