Політолог Руслан Бізяєв в своєму блозі розповів, в чому полягав секрет натиску нацистської Німеччини в 1941-1943 роках.

Він розповів, що 12 травня 1944 року авіація союзників вивела з ладу останній німецький завод з виробництва синтетичного палива. Вже через два дні рейхсміністр промисловості А. Шпеєр відправив рейхсканцлеру Гітлеру меморандум, в якому заявив «У технічному відношенні Рейх зазнав безапеляційної поразки». Тепер безвідносно успішності дій союзних армій поразка Німеччини стала питанням найближчого року.

«Так воно і вийшло. Німеччина вступила у війну, не маючи значних запасів нафти, але маючи нову технологію отримання палива з вугілля. Ще в довоєнні роки в Німеччині була реалізована велика програма з промислового освоєння методів отримання синтетичного палива, головним чином гідрогенізації вугілля і процесу Фішера-Тропша», - каже Бізяєв.

Він розповів, що уже в 1936 році Німеччина забезпечувала власним виробництвом 55% споживання автобензину, 74% дизпалива, 51% топкового мазуту і повністю споживання авіабензину. До початку війни в Німеччині працювало сім заводів синтетичного палива (Лёйна, Бёлен, Магдебург, Шольвен, Вайльхейм, Цейтц і Гельзенберг) сумарною потужністю в 1,2 млн тонн пального на рік. У 1943 році працювало вже 13 заводів потужністю 3,1 млн тонн на рік.

«Все виробництво палива разом з внутрішнім видобутком нафти становило в 1943 році 6,5 млн тонн, при тому, що споживання становило 6,9 млн тонн, з яких 4,4 млн тонн припадало на вермахт. Паливний баланс «третього рейху» аж до кінця війни зводився з надлишком, оскільки Німеччина мала у своєму розпорядженні в 1943 році 1,8 млн тонн імпортної нафти, головним чином з Румунії», - розказав Бізяєв.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Політолог заявив, що освоєння у великих масштабах виробництва синтетичного палива стало основою німецької теорії «бліцкригу». У цьому, власне, і полягає «секрет» натиску гітлерівців в 1941-1943 роках.

Раніше Бізяєв розповів про фашистські ідеї в основі британської традиції.

Нагадаємо, Знай. ua повідомляв, що Юрій Рибчинський і його син обговорили деталі і нюанси передумов Другої світової війни.