Таку думку висловив народний депутат Дмитро Шпенов, пише Мінпром.

"Якщо законопроект буде прийнятий, Україна зможе забезпечити себе сировиною для сталеливарної галузі, наростити внутрішній ринок сталі, зберегти 21,5 тис робочих місць і створити 3,5 тис нових. За розрахунками експертів, все разом це дасть додатковий приріст ВВП на 0,03%", - сказав він.

Д. Шпенов нагадав, що слідом за екологічним комітетом законопроект підтримав комітет ВР з питань економічної політики. Експортне мито на брухт у розмірі 58 євро / т покликане обмежити вивезення сировини з України. Підраховано, що переробляти брухт всередині країни набагато вигідніше для бюджету, ніж його експортувати. Від експорту 1 т брухту до бюджету надходить 1900-2000 грн податків, від переробки - до 8200 грн.

Нардеп зазначив, що в 2020 році таке мито дозволило скоротити експорт брухту на 15,1%, в порівнянні з 2019 роком, до 35,8 тис т на рік. Багато в чому завдяки цьому, Українським сталеливарям в пік кризи пандемії не довелося згортати виробництво. За підсумком минулого року вітчизняні металурги виплавили 20,55 млн т сталі, що всього на 1,4% менше, ніж у 2019-му.

"І якщо порівнювати з втратами інших країн-виробників сталі, то можна сказати, що експортне мито на брухт дозволило мінімізувати втрати наших українських меткомбінатів. У ЄС сталеливарі скоротили виробництво на 11,8%, у США - на 17,2%, у країнах Близького Сходу – на 2,5%, у Південній Америці - на 8,4%", - сказав політик.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Д.Шпенов закликав народних депутатів підтримати законопроект №5175 і продовжити мито на експорт металобрухту ще на 5 років. "Затверджена Кабміном Національна економічна стратегія до 2030 року передбачає реалізацію масштабних інфраструктурних проектів. На це необхідно багато сталі", - підкреслив він.

"Прийняття зазначеного законопроекту дозволить забезпечити наших сталеливарників необхідною сировиною і зберегти існуючі обсяги експорту готової продукції. Лом стає для нашої країни стратегічно важливою сировиною", - резюмував політик.