Журналістка Катерина Котенкова у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла, чому частина українців залишиться без пенсій у 2022 році, і що буде з пенсійним віком українців, який є одним з найнижчих в Європі.

«У наступному 2022 році частину українців залишать без пенсій. В Україні з січня 2022 відбудеться черговий етап підвищення вимог для отримання пенсії в 60 років. В результаті частина українців залишиться без виплат», - заявила Котенкова.

Вона зазначила, що про це йдеться в законі «Про обов'язкове загальнодержавне пенсійне страхування». Вимоги щодо стажу збільшаться на 12 місяців. Всі, хто не виконає умови, повинні будуть працювати до 63 або 65 років: в 60 років на пенсію виходитимуть ті, у кого є 29 і більше років стажу, в 63 - від 19 до 29 років стажу, в 65 років будуть виходити на пенсію ті, у кого буде від 15 до 19 років стажу.

«Кілька років тому МВФ наполягав на підвищенні пенсійного віку для українців. Податки людей, що працюють, не покривають витрати на забезпечення виплат. Пенсійний вік в Україні один з найнижчих в Європі. Навіть сусідні Росія та Білорусь зважилися на посилення правил. ООН ще вісім років тому рекомендувала країнам поступово підвищувати вік виходу на пенсію до 65 років», - розповіла Котенкова.

Вона пояснила, що причин для цього декілька: тривалість життя зростає у всіх країнах; українці, які досягли 60-річчя, все ще залишаються працездатними і можуть продовжувати будувати кар'єру; народжуваність падає у всіх розвинених країнах і країнах, що розвиваються, людей, які молодші за 60 років, стає все менше; підвищення пенсійного віку дозволяє скорочувати число пенсіонерів.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

«Ще при Кабміні Володимира Гройсмана Україні вдалося домовитися з кредитором: замість підвищення пенсійного віку ввели «гнучкий коридор» пенсійного віку. Право вчасно отримати виплату прив'язали до стажу, якщо стажу не вистачає, доведеться працювати до 63 або 65 років. Але як буде далі складно сказати, змінитися все може в будь-який момент», - заявила журналістка.

Раніше Котенкова заявила, що далі підвищувати пенсійний вік вже нікуди.