Українські підприємці сьогодні активно стараються вийти на ринки європейських держав. Свого часу Польща вже пройшла цей шлях, зокрема закріпилась на ринку кераміки.

Про досвід на ринках ЄС, який здобула близька сусідка України 5 років тому, розповів Валентин Шеветовський, директор Керамічної групи Golden Tile та голова наглядової ради ПАТ «Харківський плитковий завод», у програмі Тараса Загороднього «Знай наших».

Гість програми розповідає, що закріпитися на ринку плитки було не так вже й легко. Передусім це пов’язано із тим, що на цьому просторі є вже свої, як він каже, «королі» галузі кераміки: Іспанія, Італія, Туреччина, Польща – вони і є домінантними виробниками на цьому ринку.

Хай там що, але він ніколи не скидав з рахунків Україну із самого початку цього шляху. «Українські виробники мають суттєву конкурентну перевагу», - підкреслює Шеветовський. Так, перевага полягає в тому, що країна межує із ринком ЄС, який посідає друге місце за своїм обсягом і перше – за фінансами. Тим не менш, на цьому ринку справді висока конкуренція, а його покупці – вибагливі до якості.

Першим партнером України на європейському ринку стала сусідня Польща. Шеветовський характеризує поляків у цій сфері так: «поляки самі дуже агресивні, працьовиті і виробляють якісну продукцію, то нам було тяжко». З іншого боку, вони не ставилися до українців зухвало, адже мають подібні цінності та й в принципі не так давно були у тому ж становищі. Так, директор розповідає, що ще 5 років тому Польща намагалася вийти на німецький ринок, хоч і з труднощами, але їй це вдалося. Він зазначає, що самі поляки радили українцям наполегливо працювати та почекати років з 10. «І пройшов час значно коротший, ніж 10 років та зараз до нашої продукції відносяться з повагою», - каже Шеветовський.

Популярні новини зараз
Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Нагадуємо, Шеветовський розповів про принципи реалізації своєї продукції на міжнародному ринку.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Кущ розповів про механізми появи тіньової економіки.

https://www.youtube.com/watch?v=KpulhzIERO4&feature=youtu.be