Економіст Олексій Кущ у своєму блозі «Чесний погляд на економіку» розповів про те, як через високі податки і регулятивний тиск з'являється тіньова економіка.

Він послався на відомого економіста Ернандо де Сото, який вивчав проблеми тіньової економіки і визначив кілька механізмів появи так званої тіні.

«Перш за все, це високий рівень податкового навантаження. Як це працює? Таке своєрідне онтологічне коло появи тіньової економіки. Високі податки призводять до того, що не всі суб'єкти економічної гри можуть витримати конкуренцію. У них залишається два шляхи: або збанкрутувати, або піти у тіньовий сектор, відповідно оптимізувати систему своїх витрат», - говорить Кущ.

За словами економіста, ці суб'єкти, як правило, вибирають інший шлях, і в легальному полі залишається ще менше учасників, на яких перерозподіляється фіскальний тиск, який стає ще більше. Адже одна справа, коли податки платить мільйон чоловік, інша - коли 500 тисяч.

«Держава намагається отримати ті ж гроші, але із вдвічі меншої кількості суб'єктів економіки. Відповідно, податковий прес посилюється», - пояснив Кущ.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять В Україні готується революція у житловій сфері Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Друга причина, яку відзначив економіст - це регулятивний і адміністративний тиск на бізнес. Компанії, які за допомогою корупційних схем користуються певними адміністративними і регулятивними потураннями, отримують конкурентну перевагу.

«А ті компанії, які такого виходу до влади не мають, для того, щоб виграти в конкурентній боротьбі, змушены знижувати свої накладні витрати і йти в тіньовий сектор. І знову ж таки, адміністративний і регулятивний тиск держави пропорційно збільшується на тих, хто залишається в легальному полі. Ось таких два онтологічних кола появи тіньової економіки», - розповів Кущ.

Раніше Кущ висловився з приводу податкової амністії: «Багато документів ще просто не запущені в роботу для практичної реалізації».

Нагадаємо, як повідомляв Знай.ua, Чаплига розповів про особливості держоблігацій.