Подарунок чи пастка? Як розуміти транш МВФ сумою в 2,8 мільярда доларів Україні буквально за ніщо, розповів Сергій Фурса, економіст і фінансист у програмі «Суб’єктивно з Янікою Мерило».

Гість програми коментує отримання траншу як певну удачу, але й зазначає, що це матиме свої наслідки для України. «Це відсуває всі потенційні реформи на післязавтра», - пояснює він.

Інша проблема – ціни на харчові продукти в Україні та їхнє постійне зростання. Причини цього Фурса пояснює тим, що українські виробники завжди орієнтуються на те, що відбувається у світі. «Коли ми продаємо, наприклад, соняшникову олію, ми ж в Україні її маємо за міжнародними цінами», - каже він. Тому та ж соняшникова олія має однакову ціну і в українських супермаркетах, і на експорті.

Ще одним продуктом, який різко подорожчав, є курячі яйця. Тут справа, пояснює Фурса, у комбікормі, у кукурудзі, ціна на яку зросла повсюдно у світі. Українські виробники відповідно орієнтуються на світову цінову політику, а тому дешевше свій товар не продають. «Ваші кури будуть їсти дорогу кукурудзу, яка виросла на святій українській землі. І ці кури будуть нести золоті яйця, тому що кукурудза стала дорожчою», - іронізує економіст.

Ведуча програми додає, що дуже часто в українських супермаркетах продукція національного виробництва дорожча, аніж імпортна. Наприклад, ті ж грецькі чи марокканські помідори обійдуться дешевше, аніж від українського виробника. «Тому що його ціни з витратами вже реально золоті», - додає Яніка Мерило.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Коли ж ставлять питання про ціни на газ та інші речі, то, пояснює економіст, потрібно розуміти одне: в Україні нічого не може бути дешевшим, аніж закордоном, навіть якщо витрати на виробництво та зарплати нижчі.

Нагадуємо, Фурса назвав останній транш МВФ аукціоном небаченої щедрості.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що співпраці між Україною і МВФ заважає відсутність реформи судової системи.

https://www.youtube.com/watch?v=bSLbIKPUJmM&feature=youtu.be