Журналістка Катерина Котенкова у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла про плани влади ввести монетизацію пільг на проїзд і пояснила, що при цьому зміниться для українців, у яких є право на безкоштовний проїзд в громадському транспорті.

«Влада задумала виплачувати людям гроші замість права на безкоштовний проїзд. Три роки впровадити таку ініціативу не виходило, хочуть зараз», - говорить Котенкова.

Вона розповіла, що заступник міністра соціальної політики України Віталій Музиченко заявив, що українці, які за законом мають право на безкоштовний проїзд, проживають в різних регіонах і не мають однакового доступу до громадського транспорту.

«Тобто, якщо пільговик живе в Києві, наприклад, у нього є доступ до чотирьох видів громадського транспорту, плюс приміський та міжобласний. Якщо такий пільговик працює, то він використовує своє право на пільговий проїзд по повній. А якщо проживає в сільській місцевості і приміським транспортом користується за розкладом раз або два в тиждень, то у такої людини в принципі немає доступу до інфраструктури», - пояснила журналістка.

Вона також зазначила, що зараз місцева влада сама вирішує, вводити їм монетизовані пільги або залишити систему субсидування транспорту з бюджету, а пільговиків возити безкоштовно. Якщо новий механізм приймуть, то монетизація буде обов'язковою, але її форма буде віддана на відкуп місцевим органам влади.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"
Показати ще

«Висновок такий: монетизація пільг буде відбуватися для всіх однаково. Форма може бути різною: виплата готівки, зарахування на карту, зарахування поїздок на карту. У деяких містах розвивається електронна система проїзних квитків. Тому рішення буде приймати місцева влада самостійно. Передбачається, що монетизація пільг повинна вступити в силу 1 січня наступного року, але перед цим органи місцевого самоврядування повинні будуть провести підготовчу роботу, щоб безпосередньо визначитися з порядком надання поїздок пільговикам», - розповіла Котенкова.

За її словами, кількість поїздок буде залежати від фінансових можливостей. Але найбільша проблема для пільговиків полягає в тому, що пільги люди будуть отримувати за місцем реєстрації. Тобто якщо людина прописана в Харкові, а живе в Києві, то скористатися харківськими пільгами в столиці вона не зможе.

Раніше Котенкова заявила, що для 5 млн пенсіонерів підвищення виплат так і не відбулося.