Чи може національний характер стати на заваді державним змінам та перетворенням у кращий бік?

На цю тему поміркували у програмі «Суб’єктивно з Янікою Мерило» її гість, Сергій Фурса, фінансист, експерт в області економіки та фахівець відділу продажів в інвестиційній компанії Dragon Capital, і ведуча, Яніка Мерило, радниця голови Державної митної служби України Максима Нефьодова, радниця віце-прем'єра, міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова, а також міністра інфраструктури України Владислава Криклія.

Фурса запитав у ведучої програми, чи відчувається відмінність у ментальності людей в Естонії та Фінляндії, де їй випало колись проживати. На це Яніка Мерило відповідає ствердно. Вона розповідає, що передусім це стосується корупції, точніше її відсутності. «Не треба постійно шукати причини або комусь заплатити, або як позбутися», - зазначає вона і додає, що там правила встановлюють і їх же дотримуються.

В Україні ж натомість ситуація інша. Фурса описує її певною мірою парадоксально: кожен хоче боротися з корупцією і паралельно же брати в ній участь. «Ніхто не хоче дотримуватися правил і всі скаржаться на пробки на дорогах», - наводить економіст приклад. Принагідно він згадує затори на Петрівці, коли бажання одного водія оминути правила призводить до проблем на дорогах. Конкретно цю ситуацію, вважає Фурса, вирішили би камери, які фіксували би всі дорожні правопорушення.

«Це наш менталітет. Сам не рухаюсь, іншому не дам», - коментує Яніка. Водночас вона зазначає, що ситуація на дорогах – це лише приклад, насправді ж аналогічні речі відбуваються і в українському уряді, і у сфері бізнесу.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Гість програми шукає причини такого стану справ у країні у глобальній недовірі. «Це відсутність довіри навіть у олігархів, що вони не можуть домовитися», - пояснює він. Так, визначити правила вигідно всім, але через недовіру дійти компромісу та зробити спільне рішення не вдається ніде - ані у державній системі, ані в суспільстві.

Нагадуємо, Фурса пояснив, чому український виробник виставляє такі високі ціни.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що транш МВФ відсуває всі потенційні реформи на післязавтра.

https://www.youtube.com/watch?v=bSLbIKPUJmM&feature=youtu.be