Як наша слабка система охорони здоров’я витримує боротьбу з пандемією? Про це розповів гість «Конституційної кухні» Геннадія Друзенка – Євген Найштетік, експерт з медичних технологій.

«Ми абсолютно не розуміємо ситуацію в системі охорони здоров'я України», - констатує гість студії.

Він наводить приклад, який ілюструє відсутність доступу до якісної медичної допомоги в Києві.

«Наша сім'я в грудні стикнулася з серйозним викликом – у бабусі був інсульт. Для країн, де система охорони здоров'я є, приїзд бригади «швидкої допомоги» на інсульт – це не щось екстраординарне. Але не в Україні, а тим більше – в період епідемії», - говорить він.

Сім'я не могла викликати приватну «Швидку допомогу», оскільки час доїзду було від трьох до восьми годин. У провінції доступ до ресурсів охорони здоров'я взагалі прагне до нуля.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

«Міська «швидка допомога» приїхала через годину. Якість наданої медичної допомоги була незадовільна. Симптоми інсульту не було виявлено, я змушений був самостійно вказувати на них. Зробили кардіограму – там все спокійно: «бабуся втомилася». Це бардак», - говорить експерт.

Тому, продовжує він, коли ми намагаємося оцінити, виходячи зі статистичних даних ситуацію в Україні, ми повинні це робити в контексті повної відсутності доступу до якісної медичної допомоги та повної відсутності системи охорони здоров'я.

«У нас є міжнародна класифікація хвороб. Є якийсь набір кодів захворювань. Який відсоток населення має повне покриття за будь-яким з них? Нуль! Це означає, що системи охорони здоров'я, як суспільного інституту, у нас немає. Є певний набір медичних послуг, які можна купити або за державні, або за приватні гроші», - констатує Найштетік.

Нагадаємо, українці вимагають терміново відновити безкоштовну медицину: перші місця за рівнем смертності і серцевих захворювань.

Портал Знай.ua писав, як безкоштовні послуги для українців у лікарні: на що можуть розраховувати пацієнти.

Читайте також: Доктор Білоконь заощадила гроші українкам: як харчування впливає на жіночі органи.

https://www.youtube.com/watch?v=Zdv9xy5pSps&feature=youtu.be