Спосіб соціально-медичного страхування, коли робітничий клас фінансує зі своїх заробітків лікарняні каси, і лікарняні каси забезпечують покриття витрат, в першу чергу, для трудящих, в другу чергу – для членів їхніх сімей і в третю чергу – для всіх інших. Про це заявив в ефірі програми Геннадія Друзенка «Конституційна кухня» Євген Найштетік – колишній радник міністра охорони здоров'я, медичний експерт.

«Будь-яка система охорони здоров'я – це іспит для суспільства. Це один з основних суспільних інститутів. Для того, щоб цей інститут включився, суспільство, нарешті, має домовитися, як воно буде скидатися на забезпечення цього інституту. Система Бісмарка – це про фінансування», - говорить він.

«Солідарна система, як, наприклад, система Семашка, - це коли ми всі платимо щось там і десь там міністерство вирішує, як солідаризувати витрати. Є ще система національного страхування, вона може бути організована по-різному. У вузьколіберальної моделі Сполучених Штатів Америки, по суті, немає права на охорону здоров'я. Право на охорону здоров'я як таке, як прописано в Європейській соціальній хартії, існує виключно на європейському континенті. Воно коштує досить дорого», - говорить Найштетік.

У Штатах це, перш за все, бізнес, завершує він. Якщо ж громади хочуть трохи підняти рівень життя місцевого населення, з'являються комунальні госпіталі, неприбуткова організація.

Нагадаємо, п'яного лікаря зловили на роботі: тиждень тому помер пацієнт.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Як повідомляв портал "Знай.uа", українців зможуть рятувати набагато швидше: здійснено першу евакуацію вертольотом.

Також "Знай.ua" писав, Лазебна розповіла, як рік пандемії вплинув на бідність українців: ситуація по країні в цифрах.

https://www.youtube.com/watch?v=Zdv9xy5pSps&feature=youtu.be