Ініціатива Кабінету міністрів України з введення акцизного збору на продаж зеленої енергії є недопустимою в умовах відсутності зрушень в питанні виплати боргів іноземним інвесторам у відновлювану енергетику.


Про це заявила народний депутат фракції «Слуга народу» Людмила Буймістер.


«Поки держава не виконує зобов’язання перед інвесторами в зелену енергетику взагалі. Попри те, що Верховна Рада проголосувала відповідні закони, уряд підписав меморандум з інвесторами, точилися ці перемовини протягом року. І уряд зараз нічого не виконує. При цьому говорити інвесторам, що ви повинні платити нам додатковий податок – це абсолютно як ставити «воза попереду коня», - сказала Буймістер.
За її словами, потрібно спочатку викоти зобов’язання перед інвесторами, щоб не втратити зовнішні інвестиції, які дуже потрібні Україні.
«Я дуже переживаю, як на це подивляться наші колеги з європейського Енергетичного співтовариства. Тому що вони були безпосередніми медіаторами між державою і індустрією ВДЕ, вони зараз занепокоєні, що зобов’язання не виконуються».
Вона переконана, якщо держава буде робити ініціативи щодо додаткового фіскального навантаження на бізнес, це може дуже негативно вплинути в тому числі і на позицію України в глобальній європейської енергетичній дипломатії.
«Наповнення бюджету заради наповнення бюджету – це не вихід і шлях в нікуди. Ми й так втратили за останні два роки близько 15% промисловості. Якщо такими темпами рухатись, то страшился від РФ про те, що ми аграрна країна можуть справдитися, ми можемо нашу промисловість просто втратити», - зазначила нардеп.

Як повідомлялося, за даними ЗМІ, уряд хоче запровадити акцизний податок на продаж "зеленої" електроенергії, наразі пропонується широкий діапазон ставки - від 3,2% до 40%.
Нагадаємо, за інформацією НБУ, на тлі кризи в "зеленій" енергетиці чистий відтік прямих іноземних інвестицій в Україну у 2020 році склав 868,2 млн, тоді як у 2019 році чистий приплив склав 5,860 млрд доларів. Відтік інвестицій зафіксовано вперше з 2015 року.
Станом на 1 квітня підприємствам "зеленої" енергетики перераховано 4,6 млрд грн із суми "старого" боргу 2020 року. Рівень розрахунків держави з виплати такого боргу становить 20%.
Заборгованість держпідприємства "Гарантований покупець" перед підприємствами відновлюваної енергетики сягає 17,8 млрд грн.
За результатами опитувань, які організувала експертна організація DiXi Group, понад 80% українців зацікавлені у зменшенні шкідливих викидів в навколишнє середовище і підтримують розвиток зеленої енергетики в Україні.