В Україну не завезли вакцину від COVID-19 Pfizer, оскільки це повинні були зробити в рамках ініціативи COVAX, але виявилося, що ініціатива є дефіцитною.

Про це сказав голова Національної медичної палати України і Інституту вакцинології і імунобіопрепаратів Сергій Кравченко в ефірі програми "Що далі" з Вікторією Панченко на каналі "Знай24".

"У нас основна надія була по вакцинах Pfizer і Moderna, заснованих на матричній РНК, на всесвітню ініціативу COVAX. Яку ініціювала всесвітня Організація Об'єднаних Націй, а координує дії цієї всесвітньої ініціативи ВООЗ. І вийшло таким чином, що ця ініціатива є дефіцитною", - сказав Сергій Кравченко.

Він зазначив, що COVAX є закупівельним агентством, і Україна отримала від нього частину вакцини AstraZeneca з критично низьким терміном придатності - один місяць.

"Це не велика проблема. Тому що та кількість доз, там 300 тис. доз, яку отримала Україна буквально минулого тижня - це, чесно кажучи, роботи на тиждень. По проведенню вакцинопрофілактики. Тобто, вона протягом тижня буде використана", - додав Кравченко.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

За його словами, коли щось передається на безоплатній основі - то це зазвичай і бувають медпрепарати або лікарські засоби з критично низькими термінами придатності.

Як повідомляв Знай.ua, COVID-паспорта і обмеження для нещеплених - нардепи розповіли чого чекати українцям.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що у Франції 140 осіб отримали фізрозчин замість Pfizer: помилку визнали в центрі вакцинації.