Вони були істотно нижче аналогічних цін на РСВ суміжних ринків ЄС (Угорщина, Польща, Словаччина, Румунія).

Про це написав радник міністра енергетики, експерт Сергій Чех на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

«У січні ціни РСВ в країнах ЄС були вищими за Українські на 26%, у лютому - на 8%, у березні - на 29%, у квітні - на 27%. За даними держкомпанії "Оператор ринку", вартість електроенергії в базовому режимі в об'єднаній енергосистемі України станом на 26 квітня склала 45,61 євро за 1 МВт-год, тоді як в Угорщині - 66,81 Євро, Польщі - 66,71 Євро, в Румунії - 66,67 Євро, в Словаччині - 64,31 Євро. Це означає, що ціни на е / е в Україні в цей день були на 29 - 32% нижче, ніж у найближчих країнах», - повідомив Чех.

За його словами, в Україні оптова ціна на електроенергію - результат адміністративних обмежень і свідчення того, що реформа енергоринку не забезпечила лібералізації, як умови економічної свободи і гарантії енергобезпеки.

"Нинішній рівень цін на РСВ на е / е не покриває виробничу вартість видобутку вугілля на державних шахтах", - зазначив експерт. Радник міністра пояснив, що це викликає необхідність дотацій з держбюджету у вугільну галузь: сума дотацій держшахтам зростає з кожним роком і в 2020 році досягла колосальних 5 млрд грн, з початку 2021 – вже 626 млн грн.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

«При цьому собівартість товарного вугілля держшахтами оцінюється в 3 928 грн/т (і це при нинішній-то ціні реалізації в 1 650 грн/т). При такому показнику собівартість генерації е/е на генкомпанії ТЕС з використанням вугілля держшахт повинна становити близько 264 коп / кВтг. І тут головна заковика-існуючі обмеження на ринку, так звані "прайс-кепи". Поточна методика прайс-кепів і рівень цін на РСВ в ОЕС України не покривають необхідний рівень навіть у період дії максимального значення прайс-кепу (204,8 коп/кВтг)», - зауважив Чех.

Експерт вважає, що в результаті сформованої ситуації в галузі руйнується вся інфраструктура виробництва і постачання електроенергії, ростуть субсидії з держбюджету на шахтарів, накопичуються борги у державних компаній.

"Саме неринковий механізм визначення "ринкових цін" - головна загроза порушення економічного балансу в паливно-енергетичному комплексі країни. Надія на ринковий принцип формування ціни на електроенергію в Україні з'явиться тільки після того, як Україна, відмовиться від ручного регулювання енергоринку і буде інтегрована з європейською енергомережею», - написав Чех.