Не можна уявити собі майбутнє України, не знаючи її минулого. Минулі століття породили в нашій країні безліч проблем, які не розв'язані дотепер.

Про це у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня» міркує дипломат, вчений і підприємець Олександр Чалий.

«Україна в кордонах 1991 року як самостійна незалежна держава раніше не існувала ніколи. Хіба що можна згадати Київську Русь, але це все-таки не зовсім Україна. Так що українська нація складалася з трьох ідентичностей. Перша з них - це Західна Україна, яка раніше входила до складу Австро-Угорської імперії. Інша Україна перебувала під владою Російської імперії, а третя - Османської», - розповідає Чалий.

Він нагадав, що всього двісті років тому кордон між цими трьома імперіями проходив за 100-200 кілометрів від Києва.

«Всі ми - українці, але ідентичності у нас різні. Різна релігія, різне ставлення до приватної власності, різні звичаї... Навіть мова різна: десь більше говорять українською мовою, десь російською. Так ось, проблема тридцяти років нашої незалежності в тому, що кожна з цих ідентичностей мала можливість прийти до влади. А отримавши владу, вона починала силою переробляти всю країну під себе», - вважає гість програми.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Раніше, як повідомляє Знай.ua, футуролог Олексій Толкачов пояснював, чому війна з Росією неминуча.

А Петро Мага вказав на важливу роль мови для збереження національної ідентичності.