Україна може почати виконання Нацплану з викидів після інтеграції в енергосистему Європи – Плачков

Старт виконання Нацплану щодо скорочення викидів необхідно відтермінувати до 2025 року, коли Україна вже буде інтегрованою в європейську енергосистему. Про це заявив Голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї, колишній міністр палива та енергетики Іван Плачков.

«Не змінювати терміни дії Національного плану, а відтермінувати початок реалізації. Ми кажемо, що ми відтерміновуємо і ми вкладаємо всі вимоги з 2025 року. От ми в 2022 інтегруємося (в ENTSO-E – ред.), два роки ми беремо на себе такі організаційні питання з крупними інвесторами, і з 2025-го ми починаємо реалізовувати Національний план по скороченню викидів», - сказав Плачков.

За його словами, після інтеграції України в європейську енергосистему до нашої країни прийдуть інвестори, що будуть зацікавлені в розвитку енергогалузі і інвестують в її екомодернізацію, на яку зараз коштів немає.

«Що буде означати інтеграція української енергосистеми в ENTSO-E? Це буде означати те, що в Україну прийдуть інвестори, великі енергетичні європейські компанії», - пояснив Плачков.

Популярні новини зараз
Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Він зазначив: Європа на сьогодні скорочує виробництво електроенергії, і Україна вже найближчим часом може стати ключовим майданчиком для експорту струму в країни ЄС.

«Україна поряд, і вона може стати тим плацдармом, тією базою для виробництва електроенергії, притому що у нас все є. У нас є високовольтні лінії, ще побудовані багато років тому, які можуть забезпечити 5300 мегават експорту електроенергії. І вони (інвестори – ред.) будуть зацікавлені, наприклад, на площадці Трипільської ГРЕС замість цих застарілих блоків побудувати нові, з сучасними системами очистки екологічної. А чому їх буде зацікавлювати ця площадка? А тому, що там все готово. Є площадка, є розподільний пристрій, є лінії електропередач, якими вони зможуть продавати електроенергію як в Україні, так і транспортувати в Європу», - вважає Плачков.

Нагадаємо, загальна вартість екологічних заходів на теплових енергоблоках в межах НПСВ до кінця 2033 року оцінюють у 4,3 млрд євро. У той же час високі обсяги вкладень в екологічну модернізацію ТЕС слід здійснити в 2024-25 рр.

В Україні до теперішнього часу джерела фінансування НПСВ на ТЕС не визначені. Міністерство енергетики, учасники ринку електроенергії та експерти галузі вказують на необхідність зрушити терміни реалізації Нацплану з викидів.

Міністерство захисту навколишнього середовища і природних ресурсів України відзначає неможливість виконати Національний план скорочення викидів на ТЕС і ТЕЦ України в короткі терміни через проблеми відсутності фінансування відповідних заходів.