Журналістка Катерина Котенкова у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла, від чого залежить ціноутворення на газ і які ціни вже озвучили постачальники для українців.

«Люди чекали, які ж ціни будуть на газ, і постачальники озвучили ціни. Але роблять це не охоче, адже ціни одних компаній вже дуже відрізняються від інших. Скажімо так, ціни нижче не стануть. Те, що пропонують постачальники, вище за очікування українців. Але деякі ціни вже дуже завищені. І тепер українці зможуть вибрати: чи варто залишатися зі своїм постачальником або ж переходити до іншого, у кого більш вигідна ціна на газ. Але що стоїть за цими новими тарифами? Звідки ті цифри, які нам озвучили і скільки заплатять українці?», - каже Котенкова.

Вона пояснила, що компанії-постачальники стали виставляти свої розцінки на газ, які будуть діяти з 1 травня цього року по 30 квітня наступного. Дружно, в один день, з'явилися ціни у багатьох газзбутів, які повідомили, що тариф «Твій газ річний» з травня складає 7,99 грн за кубометр без транспортування.

«У «Нафтогазі» заявили, що пропонують найвигідніший річний продукт - ціна 7,96 грн за куб.м з ПДВ, але без вартості доставки. Вигідна-невигідна, а ціна всього лише на 3 копійки дешевше. Я б не сказала, що прямо так дуже вигідно. Три копійки погоди не зроблять», - вважає журналістка.

Вона зазначає, що інші компанії вирішили встановити розцінки в діапазоні від 10,2 грн до 13,5 грн. Так, наприклад, "Азовгаз" пропонує базовий річний тариф аж 12,90 грн/куб. м, "Торгова електрична компанія" встановила ціну в 10,8 грн/куб. м, а Чернівецька обласна енергопостачальна компанія - всі 13,5 грн з транспортуванням, а без нього - 11 грн.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

«І тут виникає питання: чому у деяких компаній такі завищені ціни? Експерти кажуть, що ті, хто накручує десять і більше гривень за кубометр - це монополісти, які несуть великі витрати: малий обсяг труби і мало абонентів. І, на жаль, ніхто на цю ціну вплинути не може», - заявила Котенкова.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Глава Мінсоцполітики Марина Лазебна зізналася, як допомогти кожному українцю.

Нагадаємо, Котенкова заявила, що влада задумала виплачувати людям гроші замість права на безкоштовний проїзд.