У 2003 році був конфлікт навколо українського острова Тузла. Росія намагалася приєднати до себе маленький острів, побудувавши дамбу. Після цього було підписано декілька договорів про регуляцію Азовської акваторії.

Військовий експерт, політолог і голова ГІ «Права справа» Дмитро Снєгирьов у власній програмі «Политика наизнанку» розповів про договори між Україною та Росією щодо Азовського моря, що досі не скасовані.

«Російська Федерація фактично перекрила прохід суден іноземних держав, у тому числі й українських. РФ перекрила Керченську протоку і перетворила Азовське море у внутрішнє море Росії», - зазначив Снєгирьов.

Експерт нагадав, що це питання вже виникало у 2003 році. Під час тузлінських подій Україна під тиском РФ змушена була підписати договір, згідно з яким акваторія Азовського моря розглядається як внутрішнє море Росії та України.

«Згідно з пунктами цього договору, жодне іноземне судно не може пройти Керченською протокою без згоди однієї зі сторін. Уже у 2003 році РФ блокувала прохід будь-яких іноземних суден, у першу чергу військово-морських країн НАТО, що дозволило уникнути небажаної військової присутності. На жаль, на 7-му році війни українська дипломатія демонструє вкрай незрозумілу позицію», - підкреслив Снєгирьов.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

За словами політолога, цей договір досі не денонсований. Також досі діє договір щодо вилову риби в Азовському морі Росією.

«Уявіть собі, 7-й рік війни і ми на 7-му році війни з представниками країни-окупанта пролонгуємо договір, згідно з яким російські окупанти виловлюють азовського бичка у будь-які точці Азовського моря. Українській стороні конче необхідно заявити про денонсацію цих двох договорів, щоб розв’язати руки нашим Західним партнерам для надання нам військової допомоги», - зазначив експерт.

Нагадаємо, для Знай.ua Снєгирьов розповів про розбіжності в інформації розвідки.

Раніше Знай.ua публікував розповідь Снєгирьова про можливість вторгнення РФ.