Держекоінспекція співпрацюватиме з Держмитслужбою та Міндовкілля щодо контролю за вивезенням за межі України 32 видів тварин, які було внесено до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES).

«За ініціативи ДЕІ відбулась нарада спільно з представниками Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів і Держмитслужби для обговорення проблемних питань.

Так, одне з них полягає в тому, що прикордонники повинні перевіряти дозволи на транспортування видів, які знаходяться в додатку конвенції. Однак при цьому Держмитслужба не здійснює контроль документів, що посвідчують право власності на тварину та підтверджують законність її придбання», - розповів Андрій Мальований.

Посадовець зазначив, що розв’язання проблеми необхідна розробка проектів змін до законодавства, які передбачатимуть надання документів, що посвідчують право власності на тварину, під час перетину митного кордону.

«Крім того, необхідно розробити дієві механізми для забезпечення законності перевезення особин, які не знаходяться під охороною конвенції. Держекоінспекція також долучиться до розробки відповідних нормативно-правових та законодавчих ініціатив», - підкреслив Андрій Мальований.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

За його словами, важливе значення має активізація обміну інформацією з Міндовкілля, органами CITES, Держмитслужбою та Держекоінспекцією в частині перевезення тварин.

«Аналіз даних дозволить забезпечити ефективний контроль за законністю вилову і транспортування рідкісних видів. Для цього маємо намір підписати тристороній Меморандум про співпрацю з Держмитслужбою та Міндовкілля. Розробка документу розпочнеться після погодження з боку сторін-учасниць», - додав Андрій Мальований.

В свою чергу, Держекоінспекція посилює контроль за вивезенням тварин за кордон.

«Наразі співпрацюємо з низкою зоозахисних організацій, які повідомляють ДЕІ про випадки незаконного володіння тваринами та жорстокого з ними поводження. На підставі таких звернень проводимо позапланові перевірки, якщо виявляємо порушення – вилучаємо тварин і передаємо їх на реабілітацію», - зауважив Андрій Мальований.