Пару років тому зявилась національна ідея, яку висловив Петро Порошенко: армія, мова, віра. Чи може вона саме в такому вигляді бути прийнятною в чинних реаліях України? Про це розмовляють у програмі «Десять розмов з батьком» двоє відомих українців: Герой України поет і драматург Юрій Рибчинський та журналіст і політик Євген Рибчинський.

Рибчинський-батько зауважує: «Якщо виходити з чинних реалій, то мене влаштовує тільки один показник: армія. Тому що зараз, якщо формулювати національну ідею, виходячи з подій, в яких ми живемо, то для нас зараз головне – відстояти право на незалежність, яку ми отримали у 1991 році. А без армії, без сильної армії, яка здатна на сучасний спротив, це неможливо».

Що стосується віри, продовжує поет, то вона не може бути загальнонаціональною ідеєю. По-перше, у нас різні віросповідання.

«І в українців, і у нас з тобою теж: я – православний, а ти, мій син, – католик. А є ще мусульмани в нашій країні, іудеї і так далі. Крім того, президент не може втручатися в справи віри. За Конституцією церква відокремлена від держави. З цих міркувань можна залишили тільки армію», - аргументує він.

Стосовно мови існує чимало тонких нюансів, які не можна вирішувати з наскоку.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

«Мова – це складне питання, яке не може бути вирішено указами, так ще й у короткий термін. Це питання пов’язано з тим, що більшість людей, які живуть на сьогодні в Україні, вийшли з Радянського Союзу і знаходяться в такому віці, коли не так просто, навіть розуміючи, але не маючи мовної практики, швидко перейти на українську. Треба спокійно зробити якусь дорожню карту, де держава повинна розробити заохочувальні заходи», - доводить він.

Повинні бути пункти, де людина, яка хоче вивчити, удосконалити українську мову, мала б змогу безкоштовно це зробити.

Нагадаємо, по-справжньому Україна зможе змінюватися, якщо брати не територію, а населення, коли моє покоління піде, - Герой України.

Як повідомляв портал Знай.ua, Марія Бурмака знялася у фільмі про незалежність України: "Є що згадати".

Також українські прикордонники посилили прикриття узбережжя моря: "Готові діяти рішуче".