Що залишилося радянського в українцях? Про це йдеться в програмі з циклу «Десять розмов з батьком» журналіста й політика Євгена Рибчинського. Його гість – Герой України Юрій Рибчинський розмірковує про вплив радянського минулого на сучасних українців.

«Якщо порівнювати «хомо юкрейнієн» із «хомо совєтікус». Мені важко сказати про більшість, але багато добрих, гарних людей залишилися людьми, які сформувалися в системі, коли держава все має для них зробити: дати освіту, лікувати. Вони не можуть перебудуватися так швидко до цієї системи, де сама людина має здобувати гроші, цінності, соціальні гарантії. Так їх виховали», - каже Юрій Рибчинський.

Він вважає, що будуватимуть Україну нового покоління громадяни, чия свідомість чиста від радянщини.

«По-справжньому Україна зможе змінюватися, якщо брати не територію, а населення, коли моє покоління піде. Адже саме молоде покоління, яке вже не мало того коріння, почало виходити на майдан. Варто згадати студентів із наметів, які зняли прем’єра Масола (у жовтні 1990 року в Києві тривало політичне голодування студентів, яке назвали Революцією на граніті – Ред.). Потім Майдан 2014 року – теж вийшли молоді люди. Те ж відбувається і в Росії, і в Білорусі, де на протести виходить в основному покоління, яке більшу частину свого життя прожило в незалежній країні», - пояснює поет і драматург.

Він вказує, що саме сьогодні вирішується майбутнє України новим поколінням українців.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

«Молоді люди, які не пам’ятають, що таке Радянський Союз і не сформовані тією ідеологією, прийшли тільки зараз. Наприклад, чинний президент Володимир Зеленський. Воно може комусь подобатись чи не подобатись. Але це перше покоління, не пов’язане з Радянським Союзом», - каже він.

Євген Рибчинський додає: «КВН, із якого вийшов Володимир Олександрович – це також продукт Радянського Союзу. Виходить, що він виріс і піднявся як особистість якраз на тих надбаннях, які були в радянські часи. Але створив уже свою систему, яка вийшла з команди «95 квартал». Це вже умовно капіталістичний рівень».

Як повідомляв портал "Знай.ua", 100-річна закарпатка пережила Сталіна і Гітлера і посміхнулася українцям: "Молитва і добрі справи".

Також Президент АППУ Грігол Катамадзе та Заступник Міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко підписали важливий меморандум.

А Юрій Рибчинський та його син обговорили деталі та нюанси передумов Другої світової війни.