Другу світову війну, зокрема те, що їй передувало, якими були реалії та наслідки, обговорив у програмі «Розмови з батьком» Герой України Юрій Рибчинський зі своїм сином, політиком, поетом і журналістом Євгеном Рибчинським.

«Він сам не може знищити капіталізм у Європі», - каже Юрій Рибчинський про Сталіна. А відтак лідер СРСР очікував на появу якоїсь нової сили, котра почала би втілювати його плани щодо капіталістичного світу. Пізніше, розповідає він, коли Європа вся буде послаблена, Сталін би з легкістю встановив там свої порядки.

Євген Рибчинський також зазначає, що Німеччина була не лише пов’язана з СРСР, але й певною мірою зв’язана ним. Так, Версальський договір обмежував силу та величину німецької армії, а також розвиток промисловості. «І всі німецькі льотчики й танкісти вчилися в Радянському Союзі», - нагадує політик.

Тим не менш, тісні відносини між Німеччиною та Радянським Союзом встановилися ще раніше. Юрій Рибчинський зазначає, що це було ще за Леніна, адже Жовтневий переворот профінансували на німецькі гроші. Натомість воєнну міць Німеччини у відповідь фінансували радянські гроші. Рибчинський звертає увагу, що відносини СРСР з іншими європейськими державами, Францією чи Великобританією, ніколи не були такими тісними.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

До слів сина про навчання німецьких льотчиків та танкістів у СРСР Рибчинський додає, що це було частиною воєнної стратегії: так від решти світу приховувався факт підготовки до війни. Він також додає, що на момент підписання пакту Молотова – Ріббентропа СРСР постачав до Німеччини не лише пшеницю, але й метали для виробництва військової техніки – літаків і танків.

Маловідомий факт повідомляє Євген Рибчинський: ще до пакту Молотова – Ріббентропа держави уклали економічний договір, який передбачає позику для СРСР на 100 млн марок, а це 10-15 млрд доларів. Кошти планували витратити на військову промисловість. «Тобто німці з самого початку вбачали в СРСР свого союзника», - підсумовує він.

Його батько ж додає ще цікавіші подробиці. Зокрема Юрій Рибчинський наводить думку розвідника Віктора Суворова про те, що напад Гітлера мав радше превентивний характер: так Німеччина випередила наміри СРСР атакувати першим.

Нагадаємо, Бізяєв розповів, як Німеччина оголосила війну Польщі.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Бізяєв розповів про «наставників» нацизму, чиї ідеї запозичив Гітлер.