У своєму блозі політолог Руслан Бізяєв розповів про «наставників» нацизму, чиї ідеї, у тому числі про расове питання, запозичив Адольф Гітлер.

«Одним з духовних предтеч нацизму визнаний англійський письменник і історик Томас Карлайл. Немає жодної основної доктрини нацизму, якої не було б у Карлайла, - писав Anglo-German Review в 1938 році. «Сила - це право», «для вільної людини характерний не бунт, а підпорядкування» - проголошував він», - розповідає Бізяєв.

Відповідно до вчень Карлайла, гармонія можлива лише в тому суспільстві, де трудящий вимагає від вождів промисловості. Бізяєв цитує письменника: «Господарю, нас потрібно записати в полки. Нехай наші спільні інтереси стануть постійними ... Полковники промисловості, наглядачі за роботою, розпоряджайтесь тими, хто став солдатом!». Ці ідеї в гітлерівському варіанті називалися «залученням німецького робітника на сторону національної справи».

«Кого небо зробило рабом, - вчив Карлайл, - того ніяке парламентське голосування не зробить вільною людиною». Ну а «чорний має право бути примушений до роботи всупереч його природної ліні. Найгірший пан для нього краще, ніж взагалі ніякого пана». Що ж стосується одного з перших народів, що став жертвою англосаксонської експансії - ірландців, то під час голоду 1847 року Т. Карлайл пропонував пофарбувати в чорний колір два мільйони ірландців і продавати їх в Бразилію», - розповів Бізяєв.

Він також зазначив, що гідним попередником німецьких нацистів слід визнати могутнього главу британського кабінету вікторіанської епохи Б. Дізраелі (лорд Біконсфілд), який проголошував, що «расове питання - «ключ до світової історії» і «єврейська расова замкнутість спростовує вчення про рівність людей».

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Бізяєв також цитує німецьку дослідницю А. Аренд, яка писала, що, будучи євреєм, Дізраелі знаходив цілком природним, що в правах англійця є щось краще, ніж в правах людини. Англія стала Ізраїлем його мрії, а англійці - обраним народом, до якого він звернувся з таким міркуванням: «ви хороші стрілки, ви вмієте їздити верхи, ви вмієте веслувати. І те недосконале виділення людського мозку, яке називається думкою, ще не зігнуло вашого стану. Вам ніколи читати. Геть виключіть це заняття... Це прокляте заняття людської раси».

«Кілька десятків років тому Гітлер немов конспектував ці тези: «Яке щастя для правителів, коли люди не думають! В іншому випадку людство не змогло б існувати», - каже Бізяєв.

Раніше Знай.ua повідомляв, що технічні розробки США модернізували тракторні заводи СРСР: думка експерта.

Нагадаємо, Бізяєв заявив, що радянські інженери не вилазили з американських військових заводів.