Черговий випуск блогу «Тарас Загородній говорить» присвячений закону №2194, який є ключовим документом земельної реформи в Україні.

«В минулому році спекулятивному капіталу не вдалося протягнути через Верховну Раду те, що вони хотіли: прямий продаж іноземцям, дерибан величезних шматків території по 200 тисяч в одні руки і так далі. Вони вирішили зараз по-хитрому. Вони провели правки до закону, які дали можливість, як вони красиво сказали, місцевим громадам розпоряджатися землею», - розповідає політолог Тарас Загородній.

Він підкреслює: «Були прийняті абсолютно драконівські заходи. Тобто, державу виключено взагалі з земельних відносин. Ніде в світі такого немає».

Найнебезпечніше положення законопроєкту, на думку експерта – земля стає предметом торгу.

«Вони дають можливість місцевим громадам міняти і продавати, як вони хочуть, землю. З огляду на депутатів на місцях, я впевнений, що знайдуть можливість купувати і оптом, і вроздріб. Друге – вони тиснуть фермерів. Змушують фермерів, які вже користуються землею, йти на аукціони і знову викуповувати. З огляду на, що грошей у фермерів немає, а фермери – це рушійна сила будь-якої земельної реформи. Величезні спекулянти через банкірів хочуть залізти в земельні відносини. Їх цікавить чисто актив, щоб здавати в оренду, як наймитам», - пояснює Загородній.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Ще одна небезпека - «Вони дозволили знімати верхній шар землі без контролю. Знаєте, ці лякалки, що німці вивозили землю, коли окупували Україну в 1941 – 1944 роках, - вони можуть стати реальністю. Можна знімати наш чорнозем і везти куди завгодно», - стверджує політолог.

«Держава фактично самоусунулася, давши іноземцям можливість купувати українську землю, чого не дозволяє, наприклад, Польща. Купувати землю можуть тільки громадяни Польщі. Якщо громадяни ЄС – то вони повинні жити на території Польщі не менше п'яти років», - каже він.

Нагадаємо, українцям пояснили, як вийти "сухим з води" у земельній суперечці: розглянуть за тиждень.

Як повідомляє портал Знай.иа, українцям пояснили, як користуватися землею законно: не всі ділянки внесені в кадастр.