У першому кварталі 2021 року річна інфляція в Україні вийшла до 9%, і є два чинники, які будуть рухати її вгору.

Про це розповів економіст Данило Монін в ефірі "Романенко Бесіди" з Юрієм Романенком.

"У першому кварталі цього року інфляція вже вийшла річна практично до 9%. 8,5%, в принципі. А промислова інфляція вийшла на рівень 23%. Це те, що Національний банк вже зараз, в принципі, для себе оцінив... З липня по лютий промислові ціни виросли на 22%. Там є два фактори. Це ціни на продукцію, що випускається", - сказав Данило Монін.

Він зазначив, що на споживчому ринку це підвищення менш помітне, оскільки Україна частково відправляє готову продукцію на експорт. Також подорожчання може йти з затримкою.

"У цьому році ми маємо накопичення двох факторів, які будуть рухати інфляцію вгору. Перший фактор - це те, що Національний банк разом з Мінфіном в 2019 році зменшили інфляцію до 4% за рахунок того, що вони курс просто вигнали до 23, і це зараз відіграло назад. І друге - світова криза, яка виникла через коронакризу. Вона вплинула на те, що сировинні ціни впали вниз. І зараз вони навпаки повертаються", - додав Монін.

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

За його словами, в цьому році легко вийде виконати бюджет, оскільки є величезна інфляція, і споживча буде триматися на рівні 12%.

Як повідомляв Знай.ua, Завальнюк зазначила, що за рік прожитковий мінімум повинен збільшитися на 204 гривні або 9,1%.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що на думку експерта, підвищення ПДВ до 22-24% розжене інфляцію і вдарить по кишенях українців.