Якщо влада підвищить податки, бізнес піде в тінь або закриється. Влада має знайти баланс між державними інтересами та інтересами бізнесу, який сплачує податки. Про це заявив експрем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

«Я чув про ініціативи сьогоднішньої влади підвищити податки. Я вважаю, ці ініціативи дурні, непродумані і шкідливі для української економіки. Якщо ви вважаєте, що є десь якісь сектори, де потребують зміни податкового законодавства, покличте, будь ласка, компанії, які заробляють гроші, платять в бюджет, і ви саме з цього бюджету все фінансуєте, сядьте з ними, проведіть діалог, і в рамках діалогу визначтеся про справедливу податкову систему», - сказав Яценюк в ефірі телеканалу "Україна 24".

Він нагадав, що коли став прем’єром у 2014 році і змушений був підвищити податки через відсутність коштів у держбюджеті, це не призвело до збільшення надходжень до казни.

«Частина бізнесу пішла в тінь зразу. Частина бізнесу знайшла шляхи, як не платити. А частина бізнесу просто закрилася. Тобто, держава повинна навчитися знаходити баланс між інтересами держави і інтересами бізнесу. Тому що бізнес і є тим платником податків, бізнес – це є та корова, яку треба доїти. Але вона потребує, щоб її годували. Бо вона якщо негодована, то вона здихає», - пояснив Яценюк.

За його словами, після зменшення податкового навантаження на бізнес, ситуація змінилась – підприємці почали виходити з тіні, а надходження до бюджету – зростати.

«Ми скоротили кількість податків удвічі… Ключовий податок, який був так званий, я його назву податок на заробітну платню, це єдиний соціальний внесок, - я його скоротив у два рази. Найвища ставка була 41%, люди платили зі своєї заробітної платні, - ми його зменшили до 22. Це призвело до детінізації. Це призвело до стимулів, до того, що бізнес став більше платити зарплати, люди стали більше тратити», - розповів Яценюк.

Раніше лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявила, що ініціатива влади підвищити податки знищить вітчизняне підприємництво. Та наголосила: неприпустимо підвищувати податки в кризу, зазначивши , що інші країни намагаються максимально підтримати бізнес.

Водночас народний депутат України Олексій Гончаренко заявив, що владі для поповнення держбюджету слід не збільшувати податки і вбивати бізнес, а знайти інші джерела, наприклад, позбутися тіньових схем на ринку палива.