Експерт Інституту майбутнього Ілія Куса у програмі «Романенко. Беседы» розповів про причини загострення військового конфлікту між Ізраїлем і Палестиною. На його думку, ситуація загострювалася поступово і початок відкритого конфлікту був лише питанням часу.

«Потрібно розуміти, в якому контексті це сталося. Перше: в останні дні Рамадана, коли в Східному Єрусалимі біля мечеті Ель-Акса на храмовій горі збирається багато мусульман і моляться, тобто там багато палестинців. Друге: наші, стурбовані конфліктом, це помітили ще 7-8 травня, коли ХАМАС почав стріляти ракетами», - зазначив Куса.

За словами експерта, весь квітень ізраїльська влада вводила обмеження палестинським арабам на збори у мечеті Ель-Акса під час Рамадану. Як зазначив експерт, були постійні конфлікти, бійки, протести і вся ситуація поступово загострювалася.

«І тут раптом дійшло до кульмінаційної точки. Це не просто таке, що раз і розірвалося – весь місяць загострювалася ситуація. Третє: зіткнення євреїв і арабів в останні дні Рамадана, особливо ніч аль-Кадр, яка найважливіша для мусульман, збіглися з Днем Єрусалима – національним святом Ізраїлю», - сказав Куса.

Як зазначив експерт, в День Єрусалима часто відбуваються марші й цей раз був не виключенням. За словами Куси, на тлі всієї ескалації 22 квітня пройшов марш ультраправої єврейської організації до Дамаської брами з гаслом «смерть арабам» і відбулися зіткнення.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

Нагадаємо, для Знай.ua журналістка розповіла про схеми сімейного бізнесу родини Гетманцева.

Раніше Знай.ua публікував заяву Куси, що визнання Байденом геноциду вірмен це політична заява.