24 квітня вірмени відзначають День пам'яті жертв геноциду 1915 року. Джо Байден перший президент США, який визнав депортацію і масові вбивства вірмен в 1915 році геноцидом. Ця заява може завдати шкоди американо-турецьким відносинам.

Експерт Українського інституту майбутнього Ілія Куса в програмі «Романенко. Беседы» розповів деталі про це і заявив, що визнання Байденом геноциду це політична заява.

«У 1915 році від 1 до 1,5 млн вірмен були вбиті на території колишньої Османської імперії. В основному це східні території Туреччини. Багато з них були не тільки вбиті, а й зігнані в інші райони Османської імперії. Дуже багатьох етнічних вірмен ловили, зганяли і змушували пішки бігти в Сирійську пустелю, через що багато вірмен виявилося в Сирії», - зазначив Куса.

Як зазначає експерт, вірмени в 1915 році зазнали «маршів смерті», прямо, як і деякі народи за часів нацистських етнічних чисток. Куса зазначив, що по дорозі «маршу смерті» одна з головних небезпек для вірмен це були курдські розбійники, які грабували і вбивали їх.

«З тих пір, як у вірмен з'явилася своя держава, вони намагалися це питання підняти на міжнародний рівень. Це все відбувалося на тлі військової істерії. Керівники Османської імперії шукали в усіх ворогів, а у вірменах вони бачили «5-ю колону». Туреччина не заперечує масові вбивства, вони кажуть – так, вони були. Але, по-перше вони не погоджуються з цифрами, а по-друге не вважають, що це був геноцид», - підкреслив Куса.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

За словами гостя програми, Туреччина не хоче, щоб це було визнано геноцидом, бо побоюються завдання шкоди репутації. На думку експерта, ще для Туреччини це загрожує позовами вірменських сімей і витратами на репарації. Як зазначає Куса, зараз Україна теж вимагає визнати, що в 30-х роках по відношенню до нас був геноцид – Голодомор. Далі експерт висловив свою думку про визнання Байденом геноциду вірмен.

«Це політична заява. Це не юридичне рішення, не законопроект, навіть не резолюція. Він вперше з всіх президентів США вжив слово «геноцид». Раніше вони просто це слово не говорили, вони говорили – масові вбивства. Президент США вжив це слово, ввівши його в політичну комунікацію», - сказав Куса.

Нагадаємо, для Знай.ua Кочетков пояснив, чому протягом всієї історії України робить одні й ті ж помилки.

Раніше Знай.ua поширював, що Романенко високо оцінив допомогу США Україні в конфлікті з РФ.