Раз і назавжди відкинути ідею етнічного українства і перейти до українства політичного. Бо не ті українці, які мають прізвища на «енко», а ті, хто сповідують українство. Про це йшлося в черговому випуску програми Євгена Рибчинського «Ще не вмерла». Його співрозмовник – історик, кандидат наук Андрій Ніцой запитує: ми є держава української нації чи ми багатонаціональна держава?

«Організація Об’єднаних Націй дуже чітко визначила критерії багатонаціональності. Це коли 34 відсотки населення етнічно належать до національних меншин, тобто більше третини. У нас визнають себе українцями 92 відсотки і приблизно 76 – 78 кажуть, що вони етнічні українці. Тобто підстав говорити, що ми багатонаціональна країна, немає. Тому що присутність кількох циган, якутів, калмиків, грузин, вірмен, які живуть на території України, не є підставою для багатонаціональності», - каже Ніцой.

Але ще цікавіше питання самої української нації, продовжує він.

«І отут ДНК-експертиза, хромосоми мають величезне значення. Тобто вони не мають ніякого значення! Тому що українськими націоналістами, українськими патріотами, гетьманами, полковниками й козаками, науковцями, філологами ставали поляки, чехи, греки. Хто завгодно міг стати українцем, якщо він приймав українську ідентичність», - стверджує історик.

У козаків такими критеріями, які визначали приналежність до їхнього братства, були віра і мова. Кров – це один з елементів національної приналежності.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

«Ще були фізичні вправи і так далі, але ключове – віра, мова. У Середньовіччя, Пізнє Середньовіччя, Відродження це була ознака того, що ти, шотландський лицар, став полковником Кривоносом, і ведеш козацькі війська як український полковник», - зазначає фахівець.

І таких прикладів до ХХ сторіччя і зараз є безліч, коли ті ж кримські татари визнають себе українцями кримськотатарського походження. І це нормально.

Нагадаємо, першою цивілізованою жінкою Київської Русі була княгиня Ольга.

Як повідомляв портал Знай.uа, Володимир Зеленський зробив термінову заяву: "Бачать справжні мотиви Росії".