Система освіти України не заточена на причинно-наслідкові зв’язки, а вони, в свою чергу, є основою критичного мислення. Про це у програмі Євгена Рибчинського «Ще не вмерла» розповідає історик, кандидат історичних наук Андрій Ніцой. Співрозмовники обговорювали, як боротися з фальшуванням української історії.

«Я не прихильник гудити все, що було 30 років тому в історичній науці і в методиці її викладання. Звісно, що у нас уже зовсім інший погляд. Але основна функція гуманітарної політики, національної еліти – це виховання відповідального громадянина і патріота. Чи вміє він рахувати, до скількох – це все підпорядковано всьому іншому. Тому що державу захищають, відстоюють, розширюють саме громадяни і патріоти. Так-от, наша система освіти змінилася в кращий бік», - каже Андрій Ніцой.

Він говорить про теперішній час з точки зору українського дискурсу і російсько-радянського дискурсу, з огляду на російське «побєдобєсіє».

«У них же оця «побєда, космос, спутнік і перше травня» - три наративи російської ментальності. Вся соціологія останніх десяти років показує: у російському суспільстві без змін. Якщо говорити, що є українським дискурсом, то тут у наших підручниках є над чим працювати», - констатує історик.

Нещодавно Славська територіальна громада на Львівщині організувала форум освітян, щоби сільських вчителів познайомити з людьми столичними. Були письменниця Лариса Ніцой, журналіст Остап Дроздов, шоумен Сергій Файфура і власне Андрій Ніцой.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

«Ми розбилися по чотирьох секціях, у мене була історична, і якраз вона наизвалася «Чого не вистачає підручникам з історії України?». Не вистачає кількох речей, і це не тільки історії стосується, а й української літератури. Не вистачає причинно-наслідкових зв’язків», - каже Ніцой.

Нагадаємо, Лариса Ніцой зізналася, що часто думає про російськомовних українців, і далеко не з ненавистю в серці.

Як повідомляв Знай.uа, Ніцой на руках понесла Ісуса в українські школи - традиції залишаються.

Читайте також: Іллєнко розповів про національну ідею українців.