Журналістка Катерина Котенкова у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла, чим підвищення цін на проїзд в громадському транспорті загрожує добробуту українського суспільства, і пояснила, чому владі в пріоритет треба ставити зниження вартості проїзду, а не навпаки.

Котенкова розповіла, що ціни на проїзд в громадському транспорті збираються підвищити в кілька разів: вартість проїзду на метро - до 21,05 грн, в автобусі, тролейбусі, трамваї - 25,18 грн, в міській електричці - 78,9 грн. На думку журналістки, такі цифри абсолютно не обгрунтовані.

«Ключова проблема з тарифами на муніципальні перевезення криється навіть не в бухгалтерських підрахунках, визначенні вартості ресурсів і прогнозуванні попиту. Куди важливіший сам підхід до проблеми і розуміння ролі громадського транспорту в житті міста, в розвитку економіки і стан навколишнього середовища», - каже вона.

В даному випадку, зазначає Котенкова не хотілося б шукати крайніх серед місцевої влади, так як сама система, український політикум заточені під дивне розуміння держави як певної корпорації, яка повинна завжди працювати в прибуток.

«Ніхто не проти окупності як такої, але це погана самоціль. Якщо буде доступнішим громадський транспорт, буде краща мобільність населення, вища зайнятість, оптимальніший розподіл робочої сили, більше можливостей для освіти і задоволення життєвих потреб», - зазначає журналістка.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

За її словами, якщо розглядати економіку, екологію та суспільство в цілому, враховуючи вигоду і витрати, то стає зрозуміло, що треба міняти пріоритети - ставити за мету не підвищення цін на громадський транспорт, а зниження. Котенкова зазначила, що це вже питання перегляду державної політики, трансформації самої ментальності влади на всіх рівнях.

Вона також згадала іноземний досвід, наприклад, Люксембург став країною з повністю безкоштовним громадським транспортом заради підвищення мобільності населення. А в Німеччині говорять про безкоштовний проїзд з метою боротьби з забрудненням повітря, розповіла журналістка.

«Але, думаю, у нас в найближчі десятиліття безкоштовного проїзду не буде, які б цілі не були. Грошей на це немає. Та й бажання, думаю, особливого у влади теж немає. Місцева влада попросила Кабмін компенсувати витрати на проїзд пільговиків, щоб не доводилося піднімати тарифи. Чи компенсують і піднімуть ціни - скоро побачимо», - підсумувала Котенкова.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Котенкова розповіла, в яких випадках в українців можуть забрати до 50% пенсії.

Нагадаємо, Монін розповів, що буде з інфляцією в Україні.