Чому поета і драматурга, якого вважають одним з родоначальників української естрадної пісні, не нагороджували в радянський час, а почали «помічати» лише в незалежній Україні? Про це розповідає Герой України Юрій Рибчинський у черговій програмі свого сина, Євгена Рибчинського, «Розмови з батьком».

«Мені важко сказати, чому це відбулося, - каже Юрій Рибчинський. – Тут багато причин. По-перше, я ніколи не був ані кандидатом, ані членом Комуністичної партії, а нагороджували, в першу чергу, їх. Почесні звання – це була ідеологічна нагорода в Радянському Союзі. Якщо був вибір між комуністом і некомуністом – режисером, артистом, - то перевагу надавали тому, хто був членом партії».

Поет підкреслює: отримати відзнаку від комуністичного керівництва було дуже непросто.

«Треба віддати належне, в Радянському Союзі званнями не розкидалися, як після 1991 року у нас та в інших республіках. Треба було дуже багато років працювати в театрі, в кіно, в естраді. Скажімо, першими Народними артистами в Радянському Союзі були Шаляпін, Немирович-Данченко і Станіславський. А в естраді і Клавдія Шульженко, і Леонід Утьосов до певного часу були поза увагою влади. До брежнєвських часів вважалося, що естрадні артисти не заслуговують на нагороди. Їм звання Народного артиста Радянського Союзу не давали», - розповідає Юрій Рибчинський.

Першою Народною артисткою України стала Марія Заньковецька, всесвітньовідома драматична актриса, зауважує ведучий. Але чому вона не стала Народною артисткою Радянського Союзу?

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Кого не мобілізують до армії: перелік професій Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

«Це треба питати у влади. Мабуть, не була членом партії. Стати Народним артистом було так само складно, як у мирні часи стати генералом», - каже Рибчинський.

Нагадаємо, Рибчинський пояснив, що не так з українською національною ідеєю.

Також портал Знай.uа писав, що Могилевська без нижньої білизни показала "фінальний номер".