Питання національної ідеї досі залишається для України архіважливим та не з’ясованим. Як її сформулювати і на чому вона має базуватися?

Дискусії не припиняються, але своє слово щодо цього сказали Герой України Юрій Рибчинський та його син Євген Рибчинський у його же програмі «10 розмов з батьком».

Передусім Юрій Рибчинський зазначає, що національна ідея не може базуватися на психології бідності. У цьому контексті, навпаки, варто просувати ідею багатства, добробуту, забезпеченості. Принагідно він згадує і Революцію гідності – важливий для України історичний момент, коли нарешті піднялося питання гідності.

Інше питання – добробут. «Українцям Господь дав таку землю і стільки багатств», - підкреслює Герой України. Тим не менш, у 21 столітті українці живуть на ній дуже бідно. А відтак саме цього, на його думку, повинен стосуватися ключовий принцип національної ідеї: «Скільки у нас зараз багатих людей – от такий же відсоток повинен бути й бідних людей чи незаможних». Рибчинський додає, що бажано покращити рівень життя 75-80% українців.

Окрім цього, варто орієнтуватися на те, як живуть навіть найближчі сусіди України – поляки та чехи. Герой України переконаний, що українці мають навіть більше можливостей, аніж всі інші, але потрібно поставити собі заможність за мету.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Його син і ведучий, Євген Рибчинський, згадує, яку національну ідею свого часу сформулював граф Уваров, - йшлося про православ’я, самодержав’я і народність. Ідея, зазначає він, цілком імперська за своїм характером, особливо це стосується другого елементу. Юрій Рибчинський звертає увагу, що тодішня російська національна ідея царизму насправді вічна. «Тобто якщо закладається національна ідея, то ніякого сумніву немає, що це було, є і буде», - пояснює гість програми.

Нагадуємо, Рибчинський розповів, якою була національна ідея українців у минулому.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що сучасний світ вимагає від українців знання кількох мов.