Сформулювати національну ідею українців на свій розсуд у проєкті “10 розмов з батьком” взялися Герой України поет Юрій Рибчинський та його син – політик і журналіст Євген Рибчинський.

У певні часи майже кожна країна потребує національної ідеї. Перш за все, це стосується колонізованих країн. Скажімо, для Індії у складі Британської імперії уособленням національної ідеї на отримання незалежності був Махатма Ганді.

Така ж ідея існувала багато сторіч і в Україні.

«Україна була сторіччями приречена то бути під Польщею, то після Богдана Хмельницького колонізована Росією. Тому ця ідея – стати самостійною, стати незалежною державою, стати окремою державою – ця національна ідея існувала дуже багато років: і в часи Шевченка, і після Мазепи, і на початку ХХ сторіччя. Дуже багато для зробив Скоропадський, який недовго був гетьманом, але за цей час зробив багато конкретного – більше, ніж всі інші разом узяті. Він заснував театри, національний архів», - каже Юрій Рибчинський.

У 1991 році українці без боротьби отримали незалежність. Здійснилася мрія багатьох справжніх українців: Грушевського, Донцова, Івана Франка.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

«Але ми повинні сказати правду: більшість людей, які жити на теренах України впродовж сторіч, цим не переймалася. Їх, як міщан, не дуже турбувала ідея окремої держави. Вони виживали, а деякі, отримуючи російське дворянство, дуже гарно себе почували», - пояснює поет.

У радянські часи українці жили, як і всі народи СРСР: «Жили вірою не в Бога, а в соціалізм, що після соціалізму буде комунізм. Ідея була антинаціональна. Навіть, поки не було Гімну Радянського Союзу, і навіть до того, як цю роль виконувала пісня Дунаєвського «Широка страна моя родная», неофіційним гімном був «Інтернаціонал». Хоча через деякий час радянська влада могла людину засудити до ГУЛАГу за націоналізм, а іншу людину – за космополітизм», - констатує Юрій Рибчинський.

Читайте також: поет і драматург розповів про небезпечний синтез тоталітаризму, КДБ та імперських амбіцій.

Як повідомляв Знай.ua, Томенко розповів про дискусію навколо Конституційного суду України.

А Герой України пояснив: по-справжньому Україна зможе змінюватися, якщо брати не територію, а населення, коли моє покоління піде.