Які реформи в першу чергу потрібні Україні? Свою думку з цього питання у програмі «Суб'єктивно з Янікою Мерило» висловлює колишній в.о. міністра економіки, керівник Київської школи економіки з політичних питань Павло Кухта.

«Що тут потрібно робити, давно зрозуміло. По-перше, слід ввести в Україні нормальну ринкову економіку. Мова не йде про неоліберальні реформи, не про те, щоб «все продати». Хіба в Естонії все продали? Продали тільки те, що було не потрібно. Те ж саме було і в Литві, хіба що там продали трохи менше. Продавати потрібно тільки неефективні держпідприємства. Реформи в Україні - це просто імплементація здорового глузду. Коли я відповідав за держпідприємства, то було чітко видно: ось двісті стратегічних підприємств, які якщо і продавати, то в кожному разі потрібно це розглядати окремо. І ось список на три тисячі підприємств, з яких половина просто не працює», - говорить експерт.

Також, на його думку, потрібно встановити чіткі та загальні для всіх правила гри.

«Потрібно не робити дурниць, не друкувати грошей, не розбалансувати економіку. Не красти, не пресувати бізнес заради сьогоднішнього наповнення бюджету, плюючи на майбутнє. Мова не йде про польоти в космос - потрібно просто навести порядок на рівні нормальної середньоєвропейської країни. Побудувати щось на рівні Естонії або Литви - вже це буде космос в порівнянні з тим, що ми маємо зараз. А зараз в країні якийсь театр абсурду», - вважає Павло Кухта.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Раніше, як повідомляє Знай.ua, він виступав за те, щоб пенсійна реформа не збільшувала навантаження на бізнес, інакше він піде в тінь.

Також Кухта заявляв, що в українському бюджеті вже десять років не було так мало грошей, як зараз.