Україна могла б створити національний тристоронній проєкт з Туреччиною і Катаром. Про це розповів експерт і економіст Олексій Кущ політологу Тарасу Загородньому в проєкті «Знай наших» на YouTube.

«Цей проєкт полягає в тому, що у Катару є зріджений природний газ і флот, який може його доставляти. Ми зацікавлені в тому, щоб цей газ купувати, Україна може побудувати в Одесі термінал з прийому зрідженого природного газу і залишається тільки проблема Босфору. Якщо турок залучити до цього проєкту і зацікавити їх економічно, то вони б пропускали ці судна, а з Катаром вони б не пішли на конфлікт, бо є стратегічними союзниками», - розповів він.

Кущ повідомив, що Катару можна було б запропонувати не тільки Одеський термінал з прийому зрідженого газу, а й Одеський припортовий завод як найбільший споживач газу і виробник хімічної продукції. Він вважає, що потрібно показати Катару, що ми будемо проводити протекціонізм для свого внутрішнього ринку добрив і захищати свій внутрішній ринок за допомогою мит.

«Тоді б у них вийшов дуже довгий ланцюжок створення додаткової вартості - газ, виробництво хімічних добрив, мінеральних добрив і продаж на нашому ринку кінцевого споживача. Проєкт з Катаром міг би бути з капіталізацією близько двох мільярдів доларів, який дійсно можна було б вважати національним», - акцентував він.

Кущ заявив, що ми б отримали як додаткові бонуси альтернативне джерело газу і новий термінал з приймання зрідженого газу в Одесі і ще б завантажили на 100% потужності ОПЗ зі створенням робочих місць і сплатою податків, плюс ще мали б свої добрива та хімічну продукцію на внутрішньому ринку і не купували б імпортну.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Соколовського, що епідеміологічні заходи дуже жорстко вдарили по легкій промисловості.

Також раніше Загородній пов'язав перспективи Зеленського на другий термін з тарифом на газ.