Чи загрожує світовій економіці криза, і якщо так, то наскільки боляче вона може вдарити по Україні? Це питання у програмі «Романенко. Бесіди» розглядає виконавчий директор Фонду Блейзера, директор Центру світової економіки та міжнародних відносин НАН України, позаштатний радник президента України Олег Устенко.

«У 2009 році, під час кризи, економіка України впала на 15,7 відсотка. З європейських країн тоді тільки Латвії довелося гірше, ніж нам, інші були в більш-менш задовільному стані. Криза найсильніше б'є по сировинним економікам. Постраждають і ті, хто залежить від експорту енергоносіїв, на зразок Російської Федерації та близькосхідних країн, адже у них вся економічна модель заснована на цьому. А економічна криза загострить і проблеми міжнародної політики, в тому числі й ті, які зараз знаходяться в невизначеному стані», - вважає експерт.

На його думку, економічна криза може проявитися не тільки в стрімкій інфляції, але і, наприклад, в обвалі фондових ринків.

«В історії людства подібні мильні бульбашки лопалися багато разів, починаючи з тюльпанового бізнесу в Нідерландах в XVII столітті. Для нас це означає можливі проблеми - але і можливі нові переваги. 2020 рік був поганим для всіх, включно з Україною. Але тепер, наприклад, при падінні фондових ринків бізнес буде шукати для себе нові країни, здатні до розвитку. Україна може почати залучати іноземні інвестиції, як колись почав Китай», - каже Олег Устенко.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Раніше, як повідомляє Знай.ua, він висловив думку, що аудит країни дозволить зробити державне управління більш ефективним.

Також Устенко заявив, що Україна не має таких грошей, які знадобляться на відновлення Донбасу.