У програмі «Що далі?» на каналі «Знай24» сучасний український мислитель, громадський діяч, філософ, футуролог, юрист Олексій Толкачов поміркував над тим, а чи вдасться українцям нарешті обрати президента, що відрізнятиметься від попередніх.

Толкачов стверджує, що українці живуть у країні, де панує олігархічний колективізм. Водночас він зазначає, що такий стан речей був ще за Кучми, він його і створив. «Кучма тоді був таким, скажімо так, паханом, арбітром між різними клановими угрупованнями», - підкреслює експерт.

Він припускає, що Зеленський може піти тим же шляхом і вибудувати подібну модель держави. Водночас Толкачов пояснює, що зараз президенту необхідно відзвітуватися перед громадськістю про ті радикальні зміни, які він обіцяв. А звідси, вважає юрист, і боротьба з олігархами та жорстка позиція, якої давно чекають українці.

«Якщо говорити про майбутнього кандидата в президенти, який міг би бути світилом або просвітленим автократом... Кому він потрібен?» - міркує Толкачов. На його думку, таким президентом не буде задоволений ніхто в країні – ані олігархи, ані народ. Для перших такий глава держави буде надто непідконтрольним і самодостатнім, для других – незрозумілим і непопулярним.

Тому, вважає футуролог, в Україні був такий Ющенко і є таким частково Зеленський. Він пояснює, що в Україні до влади приходять доволі компромісні варіанти, якими вдається маніпулювати.

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Принагідно гість програми коментує й український парламент і метод, за яким туди набирають політиків. Він стверджує, що самодостатніх фігур там немає. «Потрібні ті, хто за 5 тис. доларів на місяць буде слухняно натискати кнопку в рамках партійної дисципліни. І ось ми скочуємося до країни посередності і сірості, великих карликів у владі», - констатує Толкачов.

Нагадуємо, Чаплига розповів, яким повинен бути президент і в чому його сила.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Береза розповів, як кожен президент намагався контролювати Київ.