Політолог Михайло Чаплига у програмі «Чаплига. Без вопросов» розповів, що вплинуло на українське суспільство. За його словами, за роки бідного життя люди очерствіли.

«Початок 90-х. Заколот, згуртований навколо своєї духовної убогості, посередності, сірості і негідників. Негідників, які вигнали іскру совісті з своїх сердець, посередності, позбавленої моралі та ідеалів, сірості, позбавленої вогника і, навіть, натяку на принципи. 30-й рік диктатури, моральної розпусти і духовного розкладання», - розповів Чаплига.

Політолог продовжив свою розповідь, що йде 30-й рік геноциду проти тих, чиє серце не змогло прийняти тваринну філософію збожеволілих від власної безкарності людей.

«Поставлене перед жахливим вибором: або виживання, або як жебраки – кожному з нас довелося дивитися в очі власної совісті. Або хліб на столі, або іскра в серці. Одні з радістю віддали свою іскру, і знайшли своє місце в новій системі. Інші вважали за краще хліб іскрі і з болем в серці. Треті так і не змогли розлучитися з іскрою і сховали її на задвірках душі, щоб приховати її від очей нових господарів системи, від очей сусідів, друзів і близьких», - зазначив експерт.

Чаплига розповів, що вони сховали іскру так глибоко, що з часом їх серця зачерствіли від цинізму і щоденного болю від несправедливості, даремності пошуку правди в океані брехні і безглуздості боротьби з системою за її ж правилами.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

«Ми навчилися не відгукуватися навіть на власний біль. Риба гниє з голови. І ось уже все суспільство, яке засоромилось іскри, живе за законами збоченої моралі бандитської влади. Довіра змінилася підозрілістю. У простягнутій руці ми шукаємо підступ. Чужа радість викликає приступ злості», - розповів політолог.

Чаплига зазначив, що брехня стала новою нормою і породила недовіру до влади, ближнім і самому собі: страх оселився в наших серцях, а, де панує страх, немає місця вірі, любові і співчуттю.

«Давайте згадаємо, що ми колись разом були людьми, і час сказати, що Україна потрібна нам», - заявив Чаплига.

Нагадаємо, для Знай.ua Чаплига розповів, яким має бути президент і в чому його сила.

Раніше Знай.ua публікував заяву Чаплиги, що жоден олігарх нічого не зможе зробити, якщо у нього немає доступу до виконавчої влади.