2 червня 2021 року Департамент соціального захисту населення Черкаської обласної державної адміністрації уклав з Благодійною організацією «Фонд родини Нечитайло» Меморандум про співпрацю для створення трьох соціальних майстерень, адаптованих для залучення людей з інвалідністю, – «Соціальні майстерні Черкащини». В результаті конкурсу обрали наступні проєкти, які протягом трьох років отримуватимуть фінансову та нефінансову допомогу від фонду:

1. Фелт-майстерня декоративно-прикладного мистецтва «Мій теплий світ» на базі КУ «Інклюзивно-ресурсний центр» Чигиринської міської ради. Це творчий інклюзивний простір, який дасть змогу дітям з особливими освітніми потребами подолати власні страхи, ізольованість від суспільства, інтегруватись в колектив, навчитись взаємодіяти з однолітками шляхом творчого самовираження. Діти зможуть навчитись в’язати спицями та гачком, валяти пряжу, плести макраме, створювати ляльки, картини та вироби з пряжі.

2. Кондитерська-пекарня «Корисна кондитерська» на базі Золотоніського центру надання соціальних послуг виконавчого комітету Золотоніської міської ради. Осередок для самореалізації та зайнятості, освоєння нових навичок, працетерапії осіб з інвалідністю. У планах організаторів підтримувати низькі ціни шляхом допомоги від влади та організація доставлення продукції маломобільним групам населення.

3. Кулінарна майстерня «Виплигасики» на базі Центру інтегрованих соціальних послуг міста Умані. В цій майстерні працюватиме молодь з ментальними порушеннями. Під керівництвом досвідчених тьюторів вони навчаться випікати та глазурувати пряники, пиріжки та пончики, а також реалізовуватимуть готову продукцію.

Зараз проєкти працюють над ремонтом приміщень. Відкриття майстерень заплановано на друге півріччя 2021 р.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Соціальні майстерні – це чудовий спосіб урізноманітнення форми роботи денного догляду. Це місце, де змінюється сприйняття людей з інвалідністю. Вони реалізують право людини досягти максимуму свого розвитку. Завдяки праці в майстерні, люди з інвалідністю стають більш впевненими в собі, а суспільство демонструє готовність прийняти та зрозуміти їх.

Довідка:

У 2020 р. держава зробила наступні кроки у реформуванні системи соціальних послуг. В рамках реалізації Закону України «Про соціальні послуги» 17 базових соціальних послуг мають бути доступні на рівні кожної громади, і денний догляд входить до цього списку. Ним можуть скористатися особи похилого віку, особи та діти від 3-х років з інвалідністю, хворі (з-поміж осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більше ніж чотири місяці), які потребують допомоги у самообслуговуванні. Ця послуга – гарна альтернатива інтернатним закладам: люди з інвалідністю знаходитимуться під наглядом протягом дня, що дозволить їх рідним продовжувати активне соціальне життя, тому більша кількість людей зможе жити дома з сім’ єю.

«Соціальні майстерні Черкащини» – це наступний етап партнерства Фонду родини Нечитайло з Черкаською обласною державною адміністрацією, яке триває вже п’ять років. За цей час реалізовано 25 ініціатив на загальну суму 8 млн грн. Бюджет трьох соціальних майстерень – більше 900 000 грн. Вклад Фонду – 660 000 грн, вклад партнерів – 300 000 грн.