Введення нового акцизного податку на електроенергію відновлюваних джерел енергії може бути визнано неконституційним.

Про це повідомив партнер міжнародної юридичної фірми Dentons Максим Сисоєв в коментарі виданню «Інтерфакс-Україна».

«Не виключено, що зазначена зміна буде визначена неконституційним Конституційним Судом України або будуть надалі внесені зміни, які зменшать негативний ефект податку», - повідомив експерт.

У той же час Сисоєв зазначив, що, якщо цього не відбудеться, єдиним способом захисту прав виробників та інвесторів буде звернення в міжнародні арбітражні інститути з позовом про компенсацію збитку, нанесеного діями держави Україна.
За його словами, виробники та інвестори не приймають подібних змін, оскільки вони за відсутності механізмів компенсації таких платежів фактично є новим урізанням зеленого тарифу, про що свідчать численні листи до влади та виступи профільних асоціацій.

«Якщо ж такі зміни будуть прийняті, то виробники будуть змушені платити новий податок»– - підкреслив партнер Dentons.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Нагадаємо, 3 червня найбільший скандинавський фонд оголосив про зупинку інвестицій в Україну через систематичне порушення українським урядом зобов'язань у секторі ВДЕ. Рішення про припинення співпраці прийнято після планів Кабміну ввести новий акцизний податок на» зелену " енергію.
Наприкінці квітня іноземні інвестори ініціювали перший міжнародний арбітраж проти України через порушення урядом своїх зобов'язань.
Аналогічні позови проти України готують ще до 10 інвесторів в «зелену» енергетику України.
За інформацією НБУ, на тлі кризи в «зеленій» енергетиці чистий відтік прямих іноземних інвестицій в Україну в 2020 році склав $868,2 млн, тоді як в 2019 році чистий приплив склав $5,86 млрд.відтік інвестицій зафіксовано вперше з 2015 року.