Цілком ймовірно, що скоро в Україні розпочнеться війна еліт. Так сказав філософ і політолог Андрій Єрмолаєв у програмі Руслана Бізяєва «Культ особистості».

«Початок війни еліт може супроводжуватися, звичайно, і звичними для нас інвестиціями в бурхливі соціальні процеси – ґрунт для цього є», - зазначає гість програми. У цьому контексті він називає соціальні питання, що стосуються ЖКГ, низьких зарплат, нестабільності роботи.

Також Єрмолаєв стверджує, що протягом останніх 10 років Україна придбала багато специфічного досвіду. Зокрема, автократія, як каже політолог, стала його результатом.

«Для того, щоб стало можливим, щоб Україною управляли не правовими способами, оголошуючи від імені бюрократа Данілова, що “ці хороші, ці погані; це загроза, це не загроза”, і суспільство це з'їдало... Необхідно було пройти цикл від вуличних цих гойдалок “Україна без Кучми”...», - міркує експерт. Він зазначає, що обидві революційні петлі в Україні закінчилися доволі сумнівними результатами в політичному плані.

Єрмолаєв підкреслює, що значна частина громадськості отримала досвід силового тиску, менша – активної участі, пов’язаної з використанням зброї. А щодо пасивних громадян експерт каже так: вони здобули досвід виживання. «Люди навчилися знову мовчати, знову терпіти... Багато людей освоїли практику вискакування з ситуації», - коментує він ситуацію.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Водночас політолог підкреслює, що ще 10-15 років тому українці не думали про переїзд за кордон, зараз же над цим міркує більша частина населення.

«Грубо кажучи, нормально використовувати країну як територію, де держава не важлива, а важлива тільки твоя особиста доля і особистий інтерес. І це соціальний досвід, що нормує наше життя», - стверджує філософ. Він додає, що йдеться про інстинкт виживання, про особисті інтереси та волюнтаризм, що переважає закон, розум і спільну доцільність.

На думку Єрмолаєва, те, що відбудеться в Україні, не порівняти з жодним Майданом, це буде набагато гірше. Він вживає слово «гірше» з огляду на те, що суспільство вже має значний багаж негативного досвіду переворотів, його невтішних результатів.

Тобто, каже експерт, люди вже не ті, що у 2000-них, а тому їх не проведеш. «І з освоєнням технологій, які самі по собі є таким боєприпасом вибухонебезпечним. Це маніпуляції, пов'язані з нашою карнавалізованою, театралізованою політикою», - констатує Єрмолаєв.

Нагадуємо, Єрмолаєв розповів, чим закінчиться боротьба президента з олігархами.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Єрмолаєв розповів, якими будуть сучасні протести.

https://www.youtube.com/watch?v=EUcjjRlABUg&feature=youtu.be