Економіст Юрій Атаманюк у своєму блозі розповів, як повинна проходити політика деолігархізації. За його словами, діяти треба не з гаслом «Посадити і відібрати!», а навпаки – запропонувати за справедливу сплату замість амністії.

«Аналогічні закони є в розвинених країнах світу? Ось «закони про олігархів» – ні. Ну, немає такого, тому що є антимонопольне та кримінальне законодавство. Зараз багато говорять про амністію. Ось я кажу, що амністія повинна проходити для багатих людей, які мають у своїх активах колишні державні підприємства», - зазначив Атаманюк.

За словами експерта, всі державні підприємства в основному приватизувалися нелегально, кримінально і проти державних інтересів. На думку Атаманюка, для тих, хто має монопольні ринки і приватизовані держпідприємства, ставка амністії повинна відповідати прибутковому податку – 18% і, поки триває військовий конфлікт, плюс військовий збір – 1,5%.

«Це повинно бути для всіх і відкрито. Будь-який олігарх повинен радіти, що йому держава дає можливість сплатити п'яту частину, а Податкова служба повинна перевірити. Знаєте, як виникла податкова поліція в Нідерландах? Вони зібрали спеціальний податок з усіх голландців, які під час Другої світової війни економічно співпрацювали з Третім рейхом. Коштом цього додаткового податку, вони відновлювали зруйновані після бомбардування Амстердам і Роттердам. Це прообраз податкової поліції, яка вивчала, скільки ти заробив і скільки повинен сплатити», - розповів експерт.

Як зазначив Атаманюк, в Україні має бути те ж саме – Державна податкова служба України повинна проконтролювати вартість активів олігархів і справедливість взяття з них податків.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно
Показати ще

«Взяли, обрахували це все і 5-у частину, будь ласка, заплати. Сплатив 5-у частину – пройшов через амністію. Це б сягало від кожного мільярдами доларів, тобто ми б не чекали 2 мільярди від МВФ, а при грамотній політиці з олігархами ми б отримали 10 мільярдів. Так, вони б пройшли очищення, для всього світу стали б респектабельними людьми. Тобто треба дати щось на заміну, а не через призму того, що давайте ми їх посадимо – це шлях в нікуди», - заявив Атаманюк.

Нагадаємо, Знай.ua публікував заяву Атаманюка, що проти деяких екс-президентів треба вести слідство.

Раніше Знай.ua публікував оцінку Атаманюка, що наше експортне сировина буде дорожчати.

https://www.youtube.com/watch?v=0nOwNBUh5X8&feature=youtu.be