Національна академія наук багато років існувала, не даючи нічого ні оборонному комплексу, ні науці. Це означає, що НАН була тягарем для економіки України. Як цю проблему вирішують зараз, розповідає у програмі Євгена Рибчинського «Ще не вмерла» колишній народний депутат і міністр освіти й науки, президент НУ «Києво-Могилянська академія» Сергій Квіт.

«Можна сказати дві речі стосовно практичного значення наукових досліджень: це початок війни в 2014 році, коли на нас напала Росія, і зараз, коли ми маємо всі проблеми, пов’язані з коронавірусом. І в першому, і в другому випадках вітчизняна наука відгукнулася дуже позитивно. Була маса проєктів суто наукових, які зміцнювали обороноздатність нашої держави. Їх треба було тільки фінансувати», - пояснює він.

Коли йдеться про коронавірус, варто згадати вітчизняні розробки тестів, розповідає Квіт.

«Ми були готові займатися вакциною, але знову ж таки, це питання фінансування. Якщо ми порахуємо всі витрати на науку в Україні в системі Національної академії наук, галузевих академій наук, університетів і так далі, - то ми отримуємо суму, яку витрачає на наукові дослідження тільки один європейський університет середнього розміру. Це означає, що ми не витрачаємо нічого на наукові дослідження. Ми фактично зберігаємо якісь залишки інфраструктури і кадрів», - каже вчений.

Нагадаємо, юний Маск з Франківська створив надпотужний танк: начувайся, Путін.

Популярні новини зараз
В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Як повідомляв портал Знай.uа, Дніпровські школярі придумали "розумну" маску: у коронавірусу немає шансів.